Πως και από που θα εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2016

ENFIA-2

Από τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 (ή και το βράδυ της Κυριακής 28 Αυγούστου), απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν σταδιακά στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2016) για περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η διαδικασία Ανάρτησης Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού - Πράξεων μειώσεων / απαλλαγών - Εντύπου Πληρωμής Δόσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 31 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016. Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη το Σεπτέμβριο και την τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.[Προς το παρόν δεν μπορείτε να δείτε τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Στις 28 ή 29 Αυγούστου που θα είναι εφικτό θα μπορείτε μπείτε στην εφαρμογή Ε9 για να δείτε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2016 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής

Το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, από τις 18 Αυγούστου έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του φόρου ενώ από την προσεχή Δευτέρα 29 Αυγούστου, ξεκινά η έκδοση ταυτοτήτων πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις - η πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

Ακολουθεί πίνακας στον οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά οι ημερομηνίες έκδοσης - αποστολής εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.

enfiaekka

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων, θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016, έως το τέλος του Νοεμβρίου εφέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.

Στην περίπτωση κατά την οποία, λόγω των διορθώσεων, προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό, θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία και, έως ότου γίνει η νέα εκκαθάριση, οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.

Το νέο έντυπο για τον ΕΝΦΙΑ έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο:

Στον πίνακα 1 (όπου δηλώνονται τα κτίσματα) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

Στήλη 1 (αύξων αριθμός)

Στήλη 5 (ένδειξη ΑΠΑΑ)

Στήλη 23 (Τιμή ζώνης)

Στήλη 24 (Συνολική τιμή εκκίνησης οικοπέδου)

Στήλη 25 (Τιμή εκκίνησης)

Στον πίνακα 2 (όπου δηλώνονται τα αγροτεμάχια) έχουν προστεθεί οι ακόλουθες στήλες:

Στήλη 1 (αύξων αριθμός)

Στήλη 25 (αρχική Βασική Αξία κύριου φόρου)

Στήλη 26 (αρχική βασική αξία ή ειδική βασική αξία συμπληρωματικού φόρου)

Επίσης:

Έχει ενσωματωθεί η «ταυτότητα οφειλής» πληροφορία απαραίτητη για την πληρωμή είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω e-banking.

Αναγράφονται αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων (η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τέλος Ιανουαρίου)

Έχει ενσωματωθεί πίνακας που συγκεντρώνει την πληροφορία για την αξία της περιουσίας τόσο των κτισμάτων όσο και των αγροτεμαχίων.

Γίνεται εμφανές αν κάποιος δικαιούται έκπτωση φόρου επειδή πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Υπάρχει πεδίο ειδοποιήσεων για επισημάνσεις ειδικού περιεχομένου προς τους ιδιοκτήτες (π.χ σε περιπτώσεις όπου ο υπολογισμός του φόρου έχει γίνει βάσει παραδοχών).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με τοπικές βροχές την Πέμπτη 28.3.2024

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά, …