Αρχίζει η πώληση των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων και καρτών

daneia590_5d58cba6ab70a549b33aff4bbd5e395b

Για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών σε εξειδικευμένες εταιρείες ανάκτησης οφειλών προετοιμάζονται οι μεγάλες τράπεζες, με στόχο οι πρώτες συναλλαγές να ολοκληρωθούν εντός του 2016.
Οι πωλήσεις καταναλωτικών δανείων σε τρίτους σηματοδοτούν την πιο επιθετική στάση των τραπεζών για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων φθάνει τα 25,32 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13,6 δισ. ευρώ, το 54% του συνόλου, βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.



Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή, δουλεύουν για τη δημιουργία πακέτων μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, τα οποία θα πουλήσουν σε εξειδικευμένες εταιρείες, κάνοντας χρήση των νέων θεσμικών δυνατοτήτων που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται ότι με το νέο πλαίσιο οι τράπεζες μπορούν να πωλούν σε τρίτους όχι μόνο μη εξυπηρετούμενα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν διενεργήσει προβλέψεις 10,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 13,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των «κόκκινων». Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων καταναλωτικών δανείων τα οποία έχουν ήδη καλυφθεί σε ποσοστό άνω του 90%, από προβλέψεις και τα οποία θα πωληθούν σε τιμές 5-10% της ονομαστικής τους αξίας σε εξειδικευμένες εταιρείες. Έτσι, από τις συναλλαγές οι τράπεζες δεν θα υποστούν ζημία, αντίθετα μπορεί να λογιστικοποιήσουν μικρό «κέρδος».

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …