Διακοπή του σήματος σε όσα κανάλια δεν πάρουν τηλεοπτική άδεια

tileorasi-kanalia

Με το διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να είναι σε εξέλιξη και να υπάρχει σιγή ενημέρωσης, φουντώνει όπως είναι φυσικό η σεναριολογία τόσο για τους νέους παίκτες που ενδέχεται να εισέλθουν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της επόμενης ημέρας όσο και για το μέλλον ΜΜΕ και εργαζομένων που θα βρεθούν εκτός διαγωνισμού.

Καταρχάς, να γράψουμε(όπως αναφέρει το thetoc.gr) πως σύμφωνα με όσα είπε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για όσα κανάλια από τα υπάρχοντα δεν εξασφαλίσουν άδεια, η Digea θα διακόψει το ψηφιακό τους σήμα εντός 90 ημερών.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

Τα κανάλια αυτά αν θέλουν να παραμείνουν στον τηλεοπτικό αέρα θα πρέπει είτε να διεκδικήσουν μια από τις θεματικές άδειες που θα δοθούν στη συνέχεια είτε να προχωρήσουν σε μια μορφή συνεργασίας με έναν από τους τέσσερις «τυχερούς».

Για το πρώτο το τοπίο είναι εξαιρετικά ομιχλώδες. Ουδείς γνωρίζει πότε θα διεξαχθεί και τι μορφή θα έχει ο διαγωνισμός για τις θεματικές άδειες και ειδικότερα αν εντός του τριμήνου στο οποίο αναφέρθηκε η κα. Γεροβασίλη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Πολλώ δε μάλλον που ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς έχει δηλώσει πως πρώτα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες και μετά για τις θεματικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποια από τα κανάλια θα «κατεβάσουν» διακόπτες και αν και όταν λάβουν θεματική άδεια θα ξανανοίξουν.

Την ίδια ώρα τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι και εδώ πολλά. Για τον Ant1 που θα μετατραπεί σε ψυχαγωγικό κανάλι, τον ΣΚΑΙ που θα γίνει αμιγώς ενημερωτικό και ούτω καθεξής.

Για το δεύτερο είναι θέμα της ελεύθερης αγοράς και της βούλησης των πρώην και των νέων καναλαρχών. Και εδώ οι πληροφορίες μιλούν για υπάρχοντα κανάλια τα οποία στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν άδεια θα αγοραστούν ως έχουν από τους νέους καναλάρχες, είτε αυτό αφορά τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό είτε το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Σενάρια ακούγονται για τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Alpha του Δ. Κοντομηνά και της Dimera Media Investments Ltd συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη ή για την κυπριακή ITV CP και τη Νέα Τηλεόραση ΑΕ, μητρική του Star Channel σύμφωνα με το οποίο η πρώτη είναι το διάδοχο σχήμα της δεύτερης. Ανάλογα δημοσιεύματα υπήρξαν και για τις σχέσεις της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ, συμφερόντων Βρυώνη και της Αλτερ Εγκο ΜΜΕ ΑΕ, του Β. Μαρινάκη.

Όπως είναι φυσικό τα σενάρια για τους νέους επιχειρηματίες που επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο παίρνουν και δίνουν. Και ιδίως για τους Β. Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Η ενασχόληση μάλιστα των δύο παντοδύναμων οικονομικά επιχειρηματιών με δύο από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα (ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ) και η σχετική κόντρα τους προσδίδουν και μία αθλητική και συνεπώς κοινωνική-γεωπολιτική (Βορράς-Νότος) εσάνς στη «διαμάχη» τους.

Ανάλογα είναι και τα σενάρια για το Mega, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται εκτός διαδικασίας. Το brand name του όμως, η πλούσια ταινιοθήκη του και η πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων στο χώρο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να αγνοηθούν.

Για τον δημοσιογραφικό κόσμο βέβαια κρίσιμος παράγοντας είναι οι θέσεις εργασίας των καναλιών που δεν θα λάβουν μία από τις πολυπόθητες νέες άδειες. Γα τους τηλεθεατές το ζητούμενο είναι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή της ενημέρωσης.

Για τους αριθμούς που όπως πάντα είναι αμείλικτοι από τους οκτώ διεκδικητές οι τέσσερις (Alpha, Ant, SKAI, Star) είναι εδώ και χρόνια στον τηλεοπτικό αέρα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πόσο βαθιά θέλουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους οι ιδιοκτήτες τους και αν μπορούν να ανταγωνιστούν τους νέους «παίκτες» όπως οι Μαρινάκης και Σαββίδης που δεν φείδονται χρημάτων προκειμένου να μπουν στην τηλεοπτική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση από το κτήριο της ΓΓΕΕ λευκός καπνός αναμένεται να βγει πλην συγκλονιστικού απροόπτου το νωρίτερο αύριο το απόγευμα ή τα ξημερώματα της Πέμπτης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΕΝΦΙΑ: Λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν ολόκληρη επιστροφή φόρου

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το …