"Όσο-όσο" πωλούνται τα καταναλωτικά δάνεια 3 δις ευρώ

kokkina-daneia-ΔΙΑΧΕΙΡ

Πωλητήριο σε 2-3 δισ. ευρώ «βαθιά κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είναι πλήρως διαγραμμένα (fully written off) από τα βιβλία των ελληνικών τραπεζών, ετοιμάζονται να βάλουν εντός των επόμενων έξι μηνών, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι πωλήσεις θα πραγματοποιηθούν σταδιακά, με στόχο να δοθούν στο τέλος του εγχειρήματος τα 2-3 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και σε συνάρτηση με το ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες και funds.

Η κορύφωση της πώλησης των εν λόγω χαρτοφυλακίων αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι πρώτες διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεις με τους εν δυνάμει υποψήφιους αγοραστές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι τιμές που προσφέρουν κυμαίνονται στην περιοχή των 0,06-0,08 σεντς το ευρώ.

«Θα ξεκινήσουμε με την πώληση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να τεστάρουμε την αγορά και το ενδιαφέρον και εντός του 2017, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμούμε πως οι πωλήσεις για όλο τον κλάδο θα φθάσουν τα 2-3 δισ. ευρώ», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Διαγραμμένα

Τα προς πώληση δάνεια θα προέλθουν από τη δεξαμενή των ήδη διαγραμμένων δανείων, για τα οποία οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις που αγγίζουν το 100%. Όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα πρώτα πακέτα που θα δοθούν ανά τράπεζα αποτελούνται από δάνεια τα οποία αντιστοιχούν σε χρέη πιστωτικών καρτών, από υπεραναλήψεις και μικρά καταναλωτικά (έως 10.000 ευρώ), τα οποία δεν έχουν καμία υποθήκη ακινήτου. Είναι καταγγελμένα εδώ και χρόνια και ο δανειολήπτης τα έχει εγκαταλείψει, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η τιμή που προσφέρουν τα ξένα funds είναι η χαμηλότερη καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία δανείων δεν φέρει εξασφαλίσεις. Αντίθετα, η τιμή ξεπερνά τα 0,10 σεντς το 1 ευρώ όταν το δάνειο έχει κοκκινίσει τον τελευταίο χρόνο, ή στην περίπτωση που ο δανειολήπτης βάζει πού και πού κάποια δόση.

Στα 14 δισ. κόκκινα

Από τα 25,3 δισ. ευρώ συνολικά δάνεια στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης, τα 14 δισ. ευρώ είναι κόκκινα, και εξ αυτών τα 5 δισ. ευρώ βρίσκονται στην περιοχή του «βαθύ κόκκινου». Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η ανάκτησή τους δεν είναι εφικτή, εξού και προχωρούν σε διαγραφές και στόχος είναι η απομάκρυνση ακόμη και όσων δεν έχουν διαγραφεί από τους ισολογισμούς.

Εξάλλου, πρόκειται για την κατηγορία δανείων για την οποία έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις και επί της ουσίας έχουν δεχθεί τη ζημία.

Πέραν αυτών που θα πωληθούν τους επόμενους μήνες, θα αρχίσει και η διάθεση πακέτου καταναλωτικών, τα οποία φέρουν εγγυήσεις, προς διαχείριση από τις ξένες εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν εντός του Σεπτεμβρίου, με πρωταγωνίστρια στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών την κοινή εταιρεία Alpha Bank ΑΛΦΑ και Aktua.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ. Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη …