Η απομάκρυνση των επικεφαλής ελέγχου μεγάλου πλούτου, προκαλεί...ερωτηματικά!

ypoik

Χαμηλά ποσοστά είσπραξης έναντι των στόχων ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο λόγος της απομάκρυνσης των διευθυντών του «ΔΟΥ των Πλουσίων». Αναγνωρίζοντας όμως ότι οι υπηρεσίες αυτές θεωρούνται από τις πλέον κρίσιμες για τα δημόσια έσοδα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής ανακοίνωσε πως ξεκινά άμεσα η αναζήτηση νέων διευθυντών στη θέση των παλαιών που απομακρύνονται.

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία προκαλεί πλήθος ερωτηματικών, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής απέπεμψε τον Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) Δημήτριο Μασίνα, τον άνθρωπο ο οποίος είχε δρομολογήσει τη διενέργεια εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων σε πλήθος οικονομικά ισχυρών παραγόντων της χώρας.

Η απόφαση για την αποπομπή του κ. Μασίνα έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία» τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, οι οποίοι συνεργάζονταν αρμονικά μαζί του στην προσπάθεια να ελεγχθούν επώνυμοι μεγαλοεπιχειρηματίες που περιλαμβάνονταν στις «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Μεταξύ των ονομάτων στα οποία βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την υπηρεσία στην οποία προΐστατο ο κ. Μασίνας, περιλαμβάνονται μεγαλοεκδότες και μεγαλοεφοπλιστές, όπως οι κ.κ. Φώτης και Λεωνίδας Μπόμπολας, καθώς και μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου, οι οποίοι βρίσκονταν στη "λίστα Λαγκάρντ.

Επίσης, ο κ. Μασίνας είχε ολοκληρώσει τους φορολογικούς ελέγχους στην οικογένεια του Χρ. Καλογρίτσα, επιβάλλοντας φόρους και πρόστιμα άνω των 70 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δρομολογήσει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στον ιδιοκτήτη του Σκάι, Ι. Αλαφούζο, στον επικεφαλής του ΔΟΛ, Σταύρο Ψυχάρη, στον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, Δημ. Κοντομηνά, στον μεγαλοεκδότη Π. Κυριακίδη, στον μεγαλοεπιχειρηματία Α. Βγενόπουλο και σε πλήθος άλλα «μεγάλα» ονόματα.

Πολλές από τις υποθέσεις αυτές, τις οποίες ήλεγχε η υπηρεσία του κ. Μασίνα, περιλαμβάνονταν στην λίστα-μαμούθ των 65 CD με τα ονόματα 1,3 εκατ. Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι πραγματοποίησαν, μέσω τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελλάδα, συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012.

Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την «καρατόμηση» του Διευθυντή του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι έλεγχοι σε όλες τις λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος είχαν αρχίσει να επιταχύνονται και να αποδίδουν έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία.

Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή που υπεγράφη την Τετάρτη και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπεται η λήξη της θητείας του Δ. Μασίνα ως Διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο αιτιολογικό της απόφασης, ο κ. Μασίνας αξιολογήθηκε, με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που προβλέπει πρόσφατη απόφαση του κ. Πιτσιλή (εκδοθείσα στις 30-8-2016) και η βαθμολογία που έλαβε ήταν χαμηλή.

Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογήθηκε ο κ. Μασίνας, ως προς την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ήταν αρκετά «περίεργος».

Συγκεκριμένα όπως συνεχίζει στην ανάλυση του ρεπορτάζ του το dikaiologitika.gr, η αξιολόγηση έγινε με βάση τις επιδόσεις του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016. Όμως τον τελευταίο μήνα της περιόδου αξιολόγησης, τον Ιούλιο, το ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π. βεβαίωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου πρώην μεγαλοεκδότη. Το ποσό αυτό ανέβασε απότομα το συνολικό ύψος των βεβαιωθέντων φόρων και προσαυξήσεων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, αυξάνοντας σημαντικά την απόκλιση μεταξύ εισπραχθέντων και βεβαιωθέντων ποσών, μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό εισπραχθέντων προς βεβαιωθέντα και καθιστώντας την συνολική εικόνα των επιδόσεων του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. πλασματικά "αρνητική" για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Όμως, για να είναι αντικειμενική η αξιολόγηση θα έπρεπε η περίοδος των αξιολογούμενων επιδόσεων να ήταν μεγαλύτερη ώστε να προλάβει να «ωριμάσει» και η υπόθεση του ελέγχου στον οποίο βεβαιώθηκαν 200 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, αλλά και να ληφθούν υπόψη και τυχόν εισπράξεις από το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες είχαν ολοκληρωθεί σχετικά πρόσφατα οι έλεγχοι και είχαν βεβαιωθεί μεγάλου ύψους ποσά. Θα έπρεπε δηλαδή, να γινόταν η αξιολόγηση επί των επιδόσεων και στους 12 μήνες του 2016 και όχι επιλεκτικά μόνο στο 7μηνο του έτους, όπου πολλά έσοδα από βεβαιώσεις που έγιναν δεν είχαν ακόμη εισπραχθεί!

Περίεργος και πρωτοφανής ήταν και ο τρόπος απομάκρυνσης του κ. Μασίνα από τον κ. Πιτσιλή. Ο κ. Μασίνας πληροφορήθηκε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την αποπομπή του σήμερα το πρωί από έναν υπάλληλό του, ο οποίος το έμαθε από το διαδίκτυο! Σημειωτέον ότι η απόφαση Πιτσιλή εκδόθηκε προχθές!

Ταυτόχρονα, πριν καν λάβει γνώση για την εξέλιξη αυτή ο κ. Μασίνας, η Γ.Γ.Δ.Ε. τού ακύρωσε τους κωδικούς πρόσβασης στα πληροφοριακά συστήματα της υπηρεσίας του (στο ELENXIS και στο ΤΑΧΙS) και ενώ εκείνος είχε προσέλθει για να εργαστεί κανονικά, μη γνωρίζοντας τίποτε!

Επιπλέον, ο κ. Πιτσιλής έστειλε με υπηρεσιακό αυτοκίνητο τον ίδιο τον οδηγό του για να παραλάβει τον κ. Μασίνα από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και να υπογράψει τα έγγραφα της παραίτησής του, προκειμένου αυτά να επιστραφούν άμεσα στο γραφείο του Γ.Γ.Δ.Ε.! Νωρίτερα ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Πιτσιλή ενημέρωσε τον κ. Μασίνα ότι εντός ολίγου έρχεται υπηρεσιακό αυτοκίνητο να τον παραλάβει διότι παύεται από τα καθήκοντά του κι ότι δεν έχει δικαίωμα πλέον να υπογράψει κανένα έγγραφο σχετικό με το αντικείμενο της εργασίας του.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε και μία ακόμη απόφαση με την οποία απομάκρυνε από τη θέση του προϊσταμένου του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) τον Υποδιευθυντή της υπηρεσίας Δ. Καπνίση, εφαρμόζοντας το ίδιο σύστημα αξιολόγησης.

Αιτιολογώντας τις αποφάσεις του ο κ. Πιτσιλής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. είχε υστέρηση εσόδων 18,1% έναντι του στόχου για το 2015 και 40,3% έναντι του στόχου για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, το δε Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. είχε αντίστοιχα ποσοστά υστέρησης 34% και 52,3%. Απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσει τα ποσοστά των εισπραχθέντων σε σύγκριση με τα βεβαιωθέντα έσοδα, καθώς επίσης και να διευκρινίσει γιατί η αξιολόγηση για το 2016 έγινε με βάση το στόχο του επταμήνου και δεν υπήρξε αναμονή για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους.

Στην ανακοίνωσή της ΓΓΔΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία απομακρύνονται οι επικεφαλής του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), μετά από διαδικασία αξιολόγησης, όπως αυτή προβλέπεται στο νόμο 4389/2016.

Οι υπηρεσίες αυτές, που θεωρούνται καίριας σημασίας για τη φορολογική διοίκηση στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είχαν επιδόσεις σημαντικά κατώτερες των στόχων, που είχαν τεθεί, τόσο για το 2015, όσο και για το επτάμηνο του 2016.

Ειδικότερα, τόσο για το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., όσο και για το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ., από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι οι μόνοι στόχοι που παρουσίαζαν σημαντική υπέρβαση, είναι αυτοί της βεβαίωσης, ενώ οι αντίστοιχοι στόχοι είσπραξης, από την οποία κρίνεται η αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, παρουσίαζαν σημαντικότατη υστέρηση.

Σημειώνεται ότι στο Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. ο αξιολογηθείς υποδιευθυντής είχε τοποθετηθεί ως αναπληρωτής επικεφαλής από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς.

Λόγω της σπουδαιότητας των δύο ελεγκτικών κέντρων για την αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων και τοποθέτησης των νέων επικεφαλής των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα ξεκινήσει αμέσως, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και θα ολοκληρωθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων λειτουργεί πάντα προσανατολισμένη στους βασικούς στόχους της, που δεν είναι άλλοι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την εδραίωση της φορολογικής δικαιοσύνης».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Προθεσμία αιτήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε …