6 Δεκεμβρίου 2008: Η θλιβερή αξέχαστη βραδιά για την Ελλάδα(VIDEO&ΦΩΤΟ)

grhgoropoylos-dikh

Ήταν βράδυ Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν χρειάστηκαν μερικά λεπτά και μία ζωή ενός ανήλικου παιδιού, για να σημαδευτεί η ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας....Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού και μερικές ώρες μετά η Ελλάδα βρισκόταν σε "εμπόλεμη" ζώνη διαδηλώσεων και επεισοδίων....

Γύρω στις 9 εκείνο το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ο ανήλικος Αλέξης σκοτωνόταν από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ είχε προηγηθεί λεκτικός διαξιφισμός των δύο ενστόλων με την παρέα του νεαρού.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Η σφαίρα, διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο και ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

Οι φίλοι του τον έλεγαν «πρίγκιπα» και αμέσως η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας ακι όχι μόνο.....Οι αναταραχές ξεκίνησαν, γιατί κανείς δεν μπορούσε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο γιατί έγινε, ότι έγινε!

grigoropoulos1_349250166

  • Το μετέπειτα χρονικό των επεισοδίων

7 Δεκεμβρίου 2008Η δολοφονία του Αλέξανδρου πυροδοτεί έντονες αναταραχές. Σημειώνονται δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, όπου κυριαρχούν τα οδοφράγματα, ο πετροπόλεμος, οι μολότοφ και οι συγκρούσεις, ενώ ο αναβρασμός εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

8 Δεκεμβρίου 2008

Η απαρχή των μεγάλων διαδηλώσεων. Χιλιάδες νέοι συγκεντρώνονται το βράδυ στο κέντρο, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας. Την ίδια ώρα, ομάδες αγνώστων προξενούν καταστροφές, ενώ πυρπολούν και κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκρούσεις με την Αστυνομία όλη νύχτα.

9 Δεκεμβρίου 2008

Εκατοντάδες κόσμου φτάνουν στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου για να αποχαιρετήσουν το νεαρό μαθητή. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαυλίζει την ένταση και σημειώνονται επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός δεν διστάζει να βγάλει το υπηρεσιακό όπλο του και να πυροβολήσει στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εξέγερση». Σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα κλείνουν, με μαθητές και σπουδαστές να κάνουν λόγο για «κατάληψη επ'αόριστον».

alexis3_1

11 Δεκεμβρίου 2008

Ο ανακριτής που διερευνά τις συνθήκες της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δέχεται την κατάθεση αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει μια κοπέλα εκείνο το βράδυ και στο οποίο απεικονίζεται η σκηνή του πυροβολισμού. Ο συνήγορος των δύο ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, κάνει λόγο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και «εποστρακισμό της σφαίρας» που σκότωσε τον 15χρονο, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιδράσεων.

7 Ιανουαρίου 2009

Περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι των Εξαρχείων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ιστορική πλατεία για τη συνεχή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου.

images

15 Ιανουαρίου 2009

«Προς το πλήθος στόχευε το όπλο του ειδικού φρουρού» προκύπτει από τις εκτιμήσεις τόσο της βαλλιστικής έκθεσης όσο και της βλητικής έρευνας πεδίου (έκθεση αυτοψίας του χώρου) για το πώς η φονική σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα κατέληξε στο θώρακα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

18 Ιανουαρίου 2009

Με χειροκροτήματα και συνθήματα, μέσα σε φορτισμένο κλίμα, ολοκληρώνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, σαράντα δύο ημέρες από τη δολοφονία του. Η Αστυνομία είναι απούσα και δεν σημειώνονται επεισόδια. Τους μήνες που ακολουθούν, παρότι η αναταραχή δεν έχει κοπάσει, οι συγκρούσεις στους δρόμους μειώνονται.

6 Απριλίου 2009

Αγνωστοι σπάνε τα τζάμια διερχόμενου αυτοκινήτου και βάζουν φωτιά σε ξύλινη σκαλωσιά στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Μεσολογγίου, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Λίγα λεπτά αργότερα τα Εξάρχεια κατακλύζονται ακόμη μία φορά από διμοιρίες των ΜΑΤ.

16 Ιουνίου 2009

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Στο εδώλιο δίπλα του κάθεται για «απλή συνέργεια» ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος «τον συνέδραμε ψυχικά» με τη συμπεριφορά του.

12 Νοεμβρίου 2009

Να διεξαχθεί η δίκη για τη δολοφονία του γιου της στις φυλακές Κορυδαλλού, ζητεί με αίτησή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η Τζίνα Τσαλικιάν, και όχι στην Αμφισσα.

3 Δεκεμβρίου 2009

«Πέρασε κιόλας ένας χρόνος» θυμίζουν μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι και πολλοί κοινωνικοί φορείς, που προετοιμάζουν επετειακές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια μνήμης και τιμής για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το «επετειακό τριήμερο» που ακολουθεί συνοδεύεται από κινητοποιήσεις και μαζικά συλλαλητήρια.

20 Ιανουαρίου 2010

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

3 Φεβρουαρίου 2010

Λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος της εισαγγελέως έδρας, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών αναβάλλεται για τις 17 Φεβρουαρίου.

11 Οκτωβρίου 2010

Επειτα από 84 βασανιστικές συνεδριάσεις, η πλειοψηφία των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας καταλήγει ότι ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε τη ζωή του γιατί «ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει». Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάζεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, όχι με ενδεχόμενο, αλλά με άμεσο δόλο, μετατρέποντας το κατηγορητήριο στη βαρύτερη μορφή που ορίζει ο νόμος. Ενοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης.

2 Δεκεμβρίου 2010

Με καταλήψεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, οι φοιτητές σηματοδοτούν την αντίδρασή τους στις αλλαγές που προωθούνται στα Πανεπιστήμια, δίνοντας παράλληλα το σύνθημα ενόψει της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Εχουν ήδη πραγματοποιήσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ προετοιμάζουν δυναμική παρουσία στη μεγάλη πορεία μνήμης της Δευτέρας. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστές πολλές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις."

Η δίκη και η καταδίκη του ειδικού φρουρού

Η εκδίκαση της υπόθεσης άρχισε στις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη, αλλά μετά από ενστάσεις, η διαδικασία μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου τελικά η δίκη ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2010.

Και οι δύο αστυνομικοί φρουροί, δήλωσαν αθώοι, όμως κρίθηκαν ένοχοι στις 11 Οκτωβρίου του 2010.
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια, για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ενώ πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας

"Όχι" ψήφισαν οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Κατσιβαρδάς - …