Αφού το ΔΝΤ το απαιτεί....Θεωρείστε δεδομένη την επί 20%, μείωση των κύριων συντάξεων

kofthspsalidi_449187215

Μια πιθανή κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα μπορούσε να εκμηδενίσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν ότι εάν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές (ήδη καταβαλλόμενες) κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ.

  • Ποσό, που αντιστοιχεί σε μειώσεις οι οποίες μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Βέβαια, ο ένας μετά τον άλλον οι Έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει» και «δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις», αλλά δεν μπορούν να αρνηθούν τις ασφυκτικές πιέσεις που υπάρχουν.

  • Ήδη από τον Σεπτέμβριο, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία υποστήριζε ότι η μεταρρύθμιση «Κατρούγκαλου» δεν είχε την έκταση που χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού και έβαζε στο κάδρο για την επόμενη μεταρρύθμιση τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και δη τις προσωπικές διαφορές.

Η πρόσφατη μεταρρύθμιση σύμφωνα με το Ταμείο δεν έχει την έκταση που χρειάζεται επειδή το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται στο μη βιώσιμο επίπεδο του περίπου 10% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ).

Μάλιστα, επικαλείται λόγους ισότητας των γενεών, το επιχείρημα που χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση, για να καταλήξει όμως στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα: ότι η μεταρρύθμιση θα καταστεί μη βιώσιμη. Άλλωστε, το Ταμείο αντιδρούσε στην ύπαρξη των «προσωπικών διαφορών» και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την α' αξιολόγηση.

  • Η διαφοροποίησή του δε, ήταν όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με τους άλλους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς που εκπροσωπούνται στο κουαρτέτο των δανειστών, και γι' αυτό το λόγο άλλωστε, η θέση του ΔΝΤ δεν πέρασε τελικά.

Η απαίτηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ ενδέχεται με βάση το euro2day.gr, να γίνει εντονότερη, εντός του νέου έτους, καθώς παρά τις προωθούμενες αλλαγές, οι δαπάνες για συντάξεις κύριες και επικουρικές παραμένουν σε δραματικά υψηλά επίπεδα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας θα αγγίξουν το 18,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, ενώ θα διατηρηθούν στο υψηλό 17,92% του ΑΕΠ το 2017.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …