Μειωμένες τιμές η εξαγορά πλασματικών ετών έως 31 Δεκεμβρίου

Μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο νέος χρόνος σε όλους τους ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μπορεί να απομακρύνθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, ωστόσο ο ασφαλιστικός του νόμος παρέμεινε και μάλιστα εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση της νέας Υπουργού, Έφης Αχτσιόγλου. Σχεδόν κάθε μέρα υλοποιείται όλο και κάτι, από αυτά που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση. Έτσι λοιπόν πλησιάζει και η ώρα, όπου όποιος θα επιθυμεί να αναγνωρίσει τα πλασματικά του χρόνια, θα πρέπει σύμφωνα με το newsbomb.gr, να είναι αποφασισμένος να πληρώνει πάνω από το 75%, όσων πληρώνει σήμερα, αφού όσοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1/1/2011, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση αναγνώρισης μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ώστε να υπολογιστούν τα πλασματικά έτη με μειωμένες τιμές.

Όσοι λοιπόν, ασφαλισμένοι επιθυμούν να αναγνωρίσουν... «φθηνά», τα πλασματικά τους χρόνια, έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από ένα μήνα! Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι από την 1η του Γενάρη του 2017, θα παύει να υπάρχει η δυνατότητα της αναγνώρισης. Απλώς το κόστος για τα πλασματικά έτη τριπλασιάζεται με βάση τις διατάξεις του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου, του νόμου, ο οποίος συνέτριψε τις συντάξεις μέσω της θέσπισης της εθνικής σύνταξης και της αναπροσαρμογής των συντελεστών αναπλήρωσης.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι ενδιαφέρονται

  •  Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους, θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν άμεσα στην υποβολή αιτήσεων.
  •  Ιδιαίτερη προσοχή στο πότε θα πρωτοκολληθούν οι αιτήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι το πότε θα αποσταλούν από τα μέρη όλης της Ελλάδας. Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να εξασφαλίσουν την άμεση έκδοση πρωτοκόλλου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  •  Δεν έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι όφελος και συμφέρον από την αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Κάποιοι ασφαλισμένοι δεν δικαιούνται αναγνώρισης πλασματικών χρόνων. Κάποιοι άλλοι, δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος, και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου εκτίναξε τα ηλικιακά όρια και συνέδεσε για πρώτη φορά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο, είτε την 25ετία είτε την 35ετία με το πότε ο υπάλληλος είχε συμπληρώσει το αντίστοιχα ηλικιακό όριο.

Χρόνος απόκτησης πτυχίου

  1.  Όσοι/όσες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011, μπορούν να αναγνωρίσουν τον χρόνο σπουδών για την απόκτηση του βασικού πτυχίου (ΑΕΙ, ΤΕΙ), υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσης 12ετούς υπηρεσίας.
  2.  Στους άνδρες συνυπολογίζεται εδώ και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (με ή χωρίς εξαγορά κατά περίπτωση), όχι όμως και ο πλασματικός χρόνος των παιδιών, για την αναγνώριση του οποίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας.
  3. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση του δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.
  4. Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) η εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται ως εξής:

α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει).
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.

Χρόνος ανατροφής παιδιών

  • Ο αναγνωριζόμενος χρόνος μπορεί να είναι ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο έτη για το δεύτερο παιδί, δύο έτη για το τρίτο παιδί και συνολικά έως πέντε έτη.
  • Η αναγνώριση αυτή αφορά όσες / όσους δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή χρόνου ασφάλισης), μέχρι 31/12/2010.
  • Χρήση του σχετικού δικαιώματος μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς.
  • Προϋπόθεση για την αναγνώριση είναι η συμπλήρωση 15ετούς πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας
  • Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:

α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο/η υπάλληλος να αναγνωρίσει).
β) Με επίδομα θέσης ευθύνης: (Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.

Στρατιωτική θητεία

  •  Η αναγνώριση στρατιωτικής θητείας, για πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς, αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/1997.
  •  Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, είτε απαιτείται αναγνώρισή του με εξαγορά είτε όχι
  •  Για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπαλλήλους γενικά (μη υπαγόμενους στα ειδικά μισθολόγια) η εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται ως εξής:
    α) Χωρίς επίδομα θέσης ευθύνης:
    (Βασικός μισθός + 140,80) x 6,67% x μήνες (που επιθυμεί ο υπάλληλος να αναγνωρίσει).
    β) Με επίδομα θέσης ευθύνης:
    (Βασικός μισθός + 140,80 + επίδ. θέσης) x 6,67% x μήνες.

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου - Δήλωση του υπουργού …