Έλεος! Χωρίς θεραπευτικά μέσα για την υγεία τους από τον ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς....

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός υγείας υπεραμύνεται των πολιτικών του και επιχειρεί να πείσει όσους δεν ξέρουν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πάει καλά, κανένας ασθενής δεν μπορεί να προμηθευτεί το θεραπευτικό μέσο για την υγεία του, λόγω μη υπογραφής των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, που αυτομάτως σημαίνει πως, βρίσκεται εκτεθειμένος!

  • Και για να το κάνουμε ποιο κατανοητό δείτε τα ακόλουθα παραδείγματα:

1. Αν κάποιος σπάσει το πόδι του δεν μπορεί να αγοράσει  νάρθηκα γιατί

  • το ορθοπεδικό κατάστημα δεν μπορεί να του δώσει το νάρθηκα επί πιστώσει, αφού δεν γνωρίζει ποια διαδικασία να ακολουθήσει ώστε να αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ
  • ο ίδιος ο ασφαλισμένος- ασθενής δεν μπορεί να παραλάβει το τιμολόγιο από το κατάστημα ορθοπεδικών για να το προσκομίσει στον ΕΟΠΥΥ ώστε να αποζημιωθεί, διότι με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ στις 03-01-2017 αναφέρεται ρητά ότι από 01-01-2017 ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο παρόχους κι όχι ασφαλισμένους!

2. Ο χρόνια πάσχοντας ασθενής όπως ο τετραπληγικός, σήμερα δεν μπορεί να προμηθευτεί τα αναλώσιμα του γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο για καμία εταιρεία που να της διασφαλίσει ότι θα αποζημιωθεί.

3. Το παιδάκι που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και χρησιμοποιεί αντλία έγχυσης ινσουλίνης δεν μπορεί να προμηθευτεί τα αναλώσιμα του για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επομένως καμία εταιρεία δεν προμηθεύει κανέναν ασθενή!!!

Κι όμως ακόμα και παρά τις συναντήσεις του ΕΟΠΥΥ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, λύση δεν έχει βρεθεί όπως τονίζεται στο χρονικό της υπόθεσης, που περιγράφεται στο υπόμνημα του Συνδέσμου......

«Στις 21-12-2016 πραγματοποιήθηκε εσπευσμένα συνάντηση,   μεταξύ του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη και του ΣΕΙΒ ( Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων).

Στη συνάντηση, ο ΣΕΙΒ ενημερώθηκε για τις αλλαγές που πρόκειται να λάβουν χώρα από 1ης Ιανουαρίου 2017, σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης και υποβολής των παραστατικών και δικαιολογητικών για την προμήθεια των θεραπευτικών μέσων που αφορούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι όλες οι εταιρείες θα κληθούν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και θα γίνουν πάροχοι του.Τα σχέδια των συμβάσεων δόθηκαν στις εταιρείες την επόμενη ημέρα 22/12/2015.

Επίσης στις 21-12-2016 ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό-βιώσιμη ανάπτυξη και άλλες διατάξεις. Στο άρθρο 34 του εν λόγω νόμου “χώρεσε” να ψηφιστούν όλα τα απαραίτητα για τις συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των εταιρειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, υλικών, διαιτητικών τροφίμων κτλ καθώς και οι μορφές εκπτώσεων που συνοδεύουν αυτή τη «μεταρρύθμιση» (rebates)!

Στις 27-12-2016 πραγματοποιήθηκε εκ νέου συνάντηση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και πλήθους προμηθευτών ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αποφασίστηκε να γίνει διαβούλευση μέχρι τις 29-12-2016 κι αμέσως μετά να υπογραφούν οι συμβάσεις! Μάλιστα ειπώθηκε ότι στις 29-12-2016 όπου θα είναι έτοιμο το τελικό κείμενο των συμβάσεων θα ανακοινωθούν εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ οι τιμές και οι κατηγορίες όλων των προϊόντων (οστομικά, καθετήρες, διατροφή κτλ.).

Τίποτα από όλα τα παραπάνω μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μία σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των εταιρειών.

Αυτή η τραγική κατάσταση επικρατεί στον χώρο της υγείας και έχουν το θράσος οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης να λένε ότι τα πράγματα πάνε μια χαρά!

Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων τουλάχιστον 6 μηνών τιμολογήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει εξοφλήσει τιμολόγια των εταιρειών από τον Ιούνιου 2016! Το γεγονός αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον στραγγαλισμό των μικρών-μικρομεσαίων εταιρειών λόγω έλλειψη ρευστότητας. Αντιθέτως ευνοεί τις πολυεθνικές οι οποίες διαθέτοντας τεράστια κεφάλαια αποθεματικών, μπορούν να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη ρευστότητας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να απορροφήσουν και το υπόλοιπο μέρος της αγοράς, αφού οι μικρές εταιρείες δεν θα αντέξουν και θα οδηγηθούν στο λουκέτο!

Τέτοιο ανοργάνωτο σύστημα (βλ. ΕΟΠΥΥ) για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, αυτό της υγείας, δεν αξίζει σε κανέναν. Μας προσβάλει όλους και οι υπαίτιοι πρέπει να παραιτηθούν εδώ και τώρα! Οφείλουν να διορθώσουν τώρα τις κραυγαλέα λανθασμένες αποφάσεις τους.

Πρέπει:

  • να δοθεί παράταση 3 μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τις εταιρείες πώλησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
  • μέχρι την υπογραφή των νέων συμβάσεων να πραγματοποιούνται οι παροχές προς τους ασφαλισμένους με τον ίδιο τρόπο που γίνονταν έως 31-12-2016 ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
  • πριν την υπογραφή συμβάσεων να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές στο υπό-σχεδιασμό σύστημα ώστε να διορθωθούν εγκαίρως τυχόν ατέλειες του πριν την οριστική έναρξη του νέου συστήματος παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.
  • να εκκαθαριστούν και πληρωθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα χρωστούμενα στις εταιρείες ώστε αυτές να μπορέσουν να συνεχίσουν να προμηθεύουν απρόσκοπτα τους ασθενείς με τα απαραίτητα θεραπευτικά μέσα για την αποκατάσταση της υγείας τους.»

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στην Αττική

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού …