Η πρόωρη σύνταξη ισοδυναμεί με πρόωρα γηρατειά

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η πρόωρη συνταξιοδότηση μας γερνάει πρόωρα και κόβει χρόνια από τη ζωή μας,σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ελπίζουν στην συνταξιοδότησή τους όσο πιο γρήγορα γίνεται!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν περίπου 3.500 ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη στις ηλικίες από 55 έως 65 ετών. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 26 χρόνια τη ζωή τους. Όπως διαπίστωσαν, η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν προσφέρει τα οφέλη μιας μακροβιότερης ζωής στα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν.

Από την μελέτη προέκυψαν τα εξής:

  1. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 έτη τους είχαν αυξημένα ποσοστά θνητότητας από ότι τα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη. Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν από τη συνταξιοδότηση των 55 ετών σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε σύγκρισή με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη.
  2. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν στα 60 τους έτη είχαν ανάλογη διάρκεια ζωής με αυτά που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65.
  3. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς. Μάλιστα, αυτό φάνηκε να ισχύει είτε ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα είτε σε πιο υψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.
  4. Η μείωση του προσδόκιμου ζωής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση γίνεται συνήθως εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Όμως ο παράγοντας αυτός παρόλο συμπεριλήφθηκε από τους επιστήμονες στη μελέτη και όπως παρατήρησαν δεν επηρέαζε τα συμπεράσματα αυτής, που σημάνει ότι πιθανότατα το θέμα υγείας του πρόωρα συνταξιοδοτημένου ατόμου δεν παίζει σημαντικό ρόλο, όσο παίζει το γεγονός ότι το άτομο χάνει την αυτοεκτίμησή του όταν σταματάει να εργάζεται, γίνεται λιγότερο δραστήριο, δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές επαφές , ενώ και η μείωση του εισοδήματος του, του προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …