Μαζικές προσφυγές για τις άδικες περικοπές σε συντάξεις

Συνταξιούχοι αγανακτισμένοι και έχοντας υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματά τους, αναζητούν μία «σανίδα» σωτηρίας, αλλά και προστασίας, από το Σύνταγμα. Το Newsbomb.gr παραθέτει αναλυτικά όλα τα στοιχεία που συνέλεξε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα οποία αφορούν σε -μεμονωμένες ή μη- προσφυγές που έχουν κατατεθεί κατά του νέου ασφαλιστικού νόμου, από τον Ιούλιο του 2016 μέχρι σήμερα.

«Είδαν και απόειδαν» οι συνταξιούχοι με τα «ψίχουλα» που τους «σερβίρουν» τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, και είπαν να ψάξουν να βρουν το δίκιο τους χρησιμοποιώντας τα ένδικα μέσα. «Εκφυλίστηκαν» συντάξεις και επιδόματα, που κατόρθωσε να εξασφαλίσει η τρίτη ηλικία για τα γεράματά της μετά από κόπους χρόνων.  Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, «οι συντάξεις εκφυλίστηκαν σε επίπεδα κατώτερα αυτών που επιβάλλει η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Ενώσεις, σύλλογοι συνταξιούχων και μεμονωμένες περιπτώσεις προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ο Νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου, ως αντίθετος στους διεθνείς νομικούς κανόνες, το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, αφού όπως ισχυρίζονται ισοπεδώνει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣτΕ, που έχει στη διάθεσή του το Newsbomb.gr και η Αμέλια Αναστασάκη:

 

 

ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥΣ

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, οι επίμαχες περικοπές του Ασφαλιστικού Νόμου, στις συντάξεις τους παραβιάζουν το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4), όπως και το άρθρο 22 του Συντάγματος για την υποχρέωση του κράτους για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών παροχών εργαζομένων και συνταξιούχων. Παραβιάζεται και ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, ο οποίος δέχεται μόνο απόλυτα δικαιολογημένους περιορισμούς στις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπέβαλε την πρώτη αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των υπουργικών αποφάσεων του «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/2016), στις 18/7/2016. Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος παρουσίασε τα στοιχεία της αίτησης ακύρωσης, που όπως τόνισε τεκμηριώνουν νομικά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιφέρουν οι υπουργικές αποφάσεις για τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτά κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Από την πλευρά του, σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος προσέφυγε την Παρασκευή 21/10/16 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ακύρωση του Νόμου Κατρούγκαλου 4387/2016 και των Υπουργικών Αποφάσεων, που τον εξειδικεύουν και αφορούν τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις των Τραπεζοϋπαλλήλων. Οι αιτήσεις, με τις οποίες ζητείται από το ΣτΕ να ακυρωθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν στον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, επικαλούνται 11 λόγους ακυρώσεως, μεταξύ των οποίων:

  • την έλλειψη ειδικής, εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης
  • την παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται την επικουρική κοινωνική ασφάλιση
  • την παραβίαση της αρχής της ανταποδοτικότητας ως παραμέτρου του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση
  • την παραβίαση του δεδικασμένου που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων (2287-2290/2015)
  • την παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 102 και τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλειας

Σε 3 μήνες κρίνεται η «τύχη» του νόμου Κατρούγκαλου

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των εκπροσώπων των συνταξιούχων. Οι διατάξεις που θα κριθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αφορούν τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …