Δωρεάν 1.500 ένσημα σε ανέργους ώστε να μη χάσουν τη σύνταξη

Ενα νέο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, που δίνει διέξοδο στους ηλικιωμένους ανέργους και, έτσι, συντείνει στο να εκτονωθεί -μερικώς- η κοινωνική ένταση, αφ' ενός από την εκτίναξη της ανεργίας άνω του 15% και αφ' ετέρου από την ύφεση στην αγορά και τα αναποτελεσματικά βήματα στο θέμα των θέσεων κοινωνικής απασχόλησης, θέτει σε ισχύ η κυβέρνηση.

Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), όπου περιλαμβάνονται και πολλές ασφαλιστικές διατάξεις (έχει τελική ημερομηνία δημοσιοποίησης την προσεχή Δευτερα 21 Μαρτίου), θα περιλαμβάνεται και ένα προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους ασφαλισμένους έχουν τουλάχιστον 3.000 ένσημα και είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ μόλις για 3 μήνες. Ανεξαρτήτως εάν λαμβάνουν ή όχι επίδομα ανεργίας.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα διαρθρώνεται ως εξης:

1Ανδρες άνεργοι ηλικίας 60 ετών και άνω με μικτή ασφάλιση θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για 5 έτη και να κολλήσουν έτσι (σχήμα επιδότησης) 1.500 (πλασματικά) ένσημα. Συνολικά -μαζί με τα 3.000 πραγματικά- οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν τη βασική σύνταξη του ΙΚΑ στο 65ο έτος (484 ευρώ συν, ενδεχομένως, τα 230 ευρώ του ΕΚΑΣ).
Εάν είναι μεγαλύτερης ηλικίας (π.χ. 61 ή 62 ετών), ο άνεργος θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για λιγότερα έτη και ακολούθως, στο 65ο έτος, εάν απαιτούνται και επιπλέον ένσημα -μέχρι τα 4.500-, ο δικαιούχος θα μπορεί να αναγνωρίσει και πλασματικά έτη.
Με βάση το νέο ασφαλιστικό ένας εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει όσα ένσημα προβλέπονται εάν έχει συμπληρώσει τη βάση των 12 ετών εργασίας ή των 3.600 ενσήμων.
Στην ίδια ηλικία μπορεί να ενταχθεί στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και μια άνεργη γυναίκα, που εντάχθηκε στην αγορά εργασίας μετά το 1992 (νέα ασφαλισμένη, ανεξαρτήτως ηλικίας).
Και για 55άρες
2Αντιστοίχως, μια γυναίκα άνεργη, η οποία όμως πρωτοασφαλίστηκε πριν από το 1993, μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο 55ο έτος και να λάβει τη βασική σύνταξη του ΙΚΑ στο 60ό.
Επίσης και οι άνδρες ασφαλισμένοι στο Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σε αυτή την ηλικία καθώς λαμβάνουν κανονική σύνταξη γήρατος στο 60ό έτος.
3Αντιθέτως, οι άνεργες γυναίκες στα ΒΑΕ, που είναι ασφαλισμένες προ του 1993 (μικτά ή ΒΑΕ), μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και στο 50ό έτος, καθώς συνταξιοδοτούνται στο 55ο.
Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης (Mega), θα ισχύσει παράλληλα με άλλες 3 δράσεις για την απορρόφηση των ηλικιωμένων ανέργων:
α) Τη δυνατότητα αυτασφάλισης των ανέργων (ώστε να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης ή να αυξήσουν τα ένσημα για μεγαλύτερη σύνταξη),
β) Τις 5.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας (κυρίως σε δήμους) και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που εξήγγειλε η υπουργός Απασχόλησης Λούκα Κατσέλη.
Αντικίνητρο απόλυσης
γ) Τα αντικίνητρα απόλυσης που θεσπίστηκαν πέρυσι και προβλέπουν την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει το ήμισυ των ασφαλιστικών εισφορών (το άλλο μισό καλύπτει ο ΟΑΕΔ) για μία τριετία, όταν ο άνεργος είναι άνω των 55 ετών (και το 80% των ασφαλιστικών εισφορών όταν ο άνεργος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας - το άλλο 20% καλύπτει ξανά ο ΟΑΕΔ).
Τα ανωτέρω μέτρα ανακούφισης των ηλικιωμένων ανέργων, της πιο ευαίσθητης κατηγορίας εργαζομένων που πλήττονται από την ύφεση, δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τις διαστάσεις που λαμβάνει η ανεργία όσων είναι άνω των 50-55 ετών και τις κοινωνικές, πολιτικές και κομματικές επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.
Οπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, «εάν δεν ήταν τα μέτρα στήριξης των ανέργων και επιδότησης των θέσεων εργασίας, η ανεργία θα έφτανε στο 18%». *

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Περιοχές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο 20.4.2024

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο …