Δουλειά στο εξωτερικό: Που να ψάξω

Δουλειά στο εξωτερικό: Που να ψάξω
Ραγδαία αύξηση σημειώνει τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των Ελλήνων που εκδηλώνει ενδιαφέρον να εργαστεί στο εξωτερικό, σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009 και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2008!
Τα σχετικά στοιχεία προέρχονται από τις είκοσι τέσσερις υπηρεσίες EURES που λειτουργεί ο οργανισμός σε όλη τη χώρα και καταγράφουν μέρος μόνο του

 συνόλου των ανέργων που εκφράζουν το ενδιαφέρον να εργαστούν εκτός Ελλάδας. Το EURES (European Employment Services) είναι ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1993 για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών της Ε.Ε. προκειμένου να διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις εργαζομένων.

Κύριοι στόχοι του EURES είναι να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζομένους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Ακόμη, να στηρίζει εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζομένους από άλλες χώρες και να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σε εργαζομένους και εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές. Το EURES διαθέτει περισσότερους από εφτακόσιους συμβούλους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με άτομα που αναζητούν εργασία και με εργοδότες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σήμερα στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα (European Job Mobility Portal) υπάρχουν αγγελίες για 516.869 κενές θέσεις εργασίας, 546.502 βιογραφικά σημειώματα και 22.666 εγγεγραμμένοι εργοδότες. Ενδεικτικά, ο ΟΑΕΔ παρέχει πληροφορίες για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην ιστοσελίδα http://www.oaed.gr/Pages/SN_73.pg, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να εργαστούν εκτός Ελλάδος αναζητούν θέσεις απασχόλησης και στις ιστοσελίδες του European Employment Services, στο http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=el.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΟΑΕΔ, ο αριθμός αυτών που ενδιαφέρονται να φύγουν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2011, όπως δείχνουν τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη Ιουνίου

Την εκτίμηση ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές …