Σύνταξη μηνύσεων από το ΙΚΑ για τους 50 συνταξιούχους

Σε αναμονή η Εισαγγελία Ξάνθης. Ζητούν ευνοϊκή μεταχείριση οι συνταξιούχοι και το ΕΚΞ αλλά αρνητικός είναι ο αντίχτυπος στην τοπική κοινωνία
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στο μείζον θέμα των συντάξεων με πλασματικά ένσημα του ΙΚΑ (παράνομη εξαγορά και επικόλληση) που έχουν εντοπιστεί από την κεντρική υπηρεσία Επιθεώρησης του ΙΚΑ σε πρώην εργαζομένους σε συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού μας. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Διονύση Πατσούρη με τον οποίο επικοινώνησε το «Ε», το ΙΚΑ προχωρά στη σύνταξη των μηνύσεων για τις 50 περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί αφού έχει προηγηθεί η διαδικασία κλήσης και απολογίας τους. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο φάκελος θα αποσταλεί από τα κεντρικά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ο οποίος και θα προβεί στις περαιτέρω νομικές διαδικασίες.

Ύποπτες και άλλες 30 περιπτώσεις
Όσο προχωρά ο έλεγχος ο

 οποίος σύμφωνα με τον κ. Πατσούρη θα έχει 10 και πλέον έτη αναφοράς (μέχρι και το 2000) μακραίνει η λίστα των πρώην εργαζομένων που προκειμένου να συμπληρώσουν τα 7.500 ένσημα που ορίζει το ασφαλιστικό τους ταμείο (ΤΑΥΣΟ) και να εξασφαλίσουν σύνταξη ακολούθησαν την μη σύννομη διαδικασία εξαγοράς ενσήμων. Η Επιθεώρηση έχει διαπιστώσει και κρίνει ως «ύποπτες» 28 – 30 άλλες περιπτώσεις και όπως ορίζει ο Κώδικας του Ιδρύματος καλούνται και εξετάζονται από το κλιμάκιο των Επιθεωρητών στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης.  Τους ζητούνται διευκρινίσεις για τα …αμφισβητούμενα ένσημα και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας άλλοι επιβεβαιώνουν την εξαγορά και άλλοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν παρότι όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων το μη σύννομο της διαδικασίας που ακολούθησαν: «Ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ ήδη γίνεται η σύνταξη των μηνύσεων για 50 περιπτώσεις οι οποίες θα σταλούν στο εισαγγελέα. Το ΙΚΑ έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημία καθώς πέρα απ’ τις συντάξεις κάλυπτε και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Εξετάζονται εξονυχιστικά όλες οι περιπτώσεις και ότι ύποπτο διαπιστώνεται ο ασφαλισμένος καλείται για διευκρινίσεις και αιτιολόγηση», επισημαίνει ο κ. Πατσούρης. Να σημειώσουμε ότι ο έλεγχος μέχρι το 2000 θα φέρει στο φως άλλες 400 – 500 περιπτώσεις στην Ξάνθη και άλλες 3.000 – 4.000  σε συνεταιριστικά ανά την Ελλάδα (Κρήτη, Ήπειρο κ.ά) όπου και εκεί επεκτείνεται το φαινόμενο

Σε αναμονή η Εισαγγελία Ξάνθης
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» από δικαστικές πηγές την Εισαγγελία της Ξάνθης απασχολούν πολλές και ποικίλου περιεχομένου υποθέσεις με παθόντα το ΙΚΑ, όπως η περίπτωση με τα πλαστά ένσημα των οικοδόμων για την οποία ξεκίνησε αυτεπάγγελτα δίωξη και βρίσκεται στο στάδιο της προανακριτικής εξέτασης. Ωστόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει η διερεύνηση από μέρους της Εισαγγελίας αναμένεται η κατάθεση τουλάχιστον μίας από τις μηνύσεις που προτίθεται να καταθέσει το ΙΚΑ. Εξετάζεται πάντως το ενδεχόμενο οι δύο υποθέσεις να συνδέονται όσον αφορά τους μεσολαβητές ως πού μπλέκονται στις παρατυπίες καθώς και η πιθανή ύπαρξη ενός ιθύνοντα νου συντονιστής ενός «κυκλώματος».

Απόπειρα αυτοκτονίας από συνταξιούχο
Στο μεταξύ σε απόγνωση βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει σημειωθεί απόπειρα αυτοκτονίας, εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο σε κάποιους που  αδυνατούν να επιστρέψουν το ποσό των συντάξεων που πρόκειται να τους ζητήσει το ΙΚΑ ή να καλύψουν τον συντάξιμο χρόνο με νέα ένσημα που να αναγνωρίζει το ΙΚΑ. Πολλοί έχουν αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρους ενώ έχουν γίνει επαφές μεταξύ τους και έχει συσταθεί μια επιτροπή προκειμένου να έχει συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, επιζητώντας μια νομοθετική ρύθμιση ή ένα διακανονισμό με το ΙΚΑ.

Το σκέφτονται στο Εργατικό Κέντρο…
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Μπεμπεκίδης  - όπως μας πληροφόρησε – προτίθεται να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. επιζητώντας ομόφωνη απόφαση προκειμένου να βγει ένα κείμενο στήριξης το οποίο εστιάζεται κυρίως στο κοινωνικό πρόβλημα  που δημιουργείται παρά στο παράνομο της πράξης τους. Η επιχειρηματολογία που ακούγεται από μέλη της διοίκησης είναι ότι: «…κατά ένα 10% ευθύνονται οι εργαζόμενοι που πάνω στην αγωνία τους μην κλείσουν τα συνεταιριστικά προέβησαν σ’ αυτή την παράνομη ενέργεια. Η υπόλοιπη ευθύνη βαρύνει το ΙΚΑ που δεν είχε τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποτρέψει κάτι τέτοιο»! Επίσης κάποιοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δίκαιο να εξαντληθεί όλη η αυστηρότητα στους εν λόγω συνταξιούχους όταν έχει προηγηθεί το «μέγα φαγοπότι» με τα ασφαλιστικά ταμεία!

Αρνητική η τοπική κοινωνία
Παρά το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι βιώνουν το δράμα τους ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία έχει αρνητική χροιά, όπως μας μεταφέρεται.  Ένα μεγάλο μέρος ζητά δικαιοσύνη και διαφάνεια υποστηρίζοντας ότι έπραξαν παράνομα και πρέπει να πληρώσουν. Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι θα περιμένουν να βγουν στη σύνταξη στα 65 με το νέο ασφαλιστικό και  η ανεργία χτυπάει κόκκινο και δεν γίνεται καμιά πρόσληψη παρά μόνο απολύσεις η τοπική κοινωνία θεωρεί μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά κάποιοι που παράνομα πήραν συντάξεις από τα συνεταιριστικά στα 40 ή στα 45 τους ή έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι με 1 μήνα δουλειάς (τροπολογία Κοντού).    

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Google: Προχωρά σε απολύσεις 28 εργαζομένων–Ζητούσαν να ακυρωθεί σύμβαση με το Ισραήλ

Σε απολύσεις 28 εργαζομένων προχώρησε η Google, καθώς αυτοί συμμετείχαν σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την …