Οι απλοχεριές του καταχρεωμένου ΟΣΕ: Αύξηση 25% στους διευθυντές!

Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ένα νέο επίδομα θέσης διοίκησης σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη
Μπορεί ο ΟΣΕ να κινείται σε αναγκαστική τροχιά εξυγίανσης, με τους μισθούς των εργαζομένων να μπαίνουν στην... πρέσα και το σιδηροδρομικό δίκτυο να έχει συρρικνωθεί στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους, ωστόσο από τον γενικό κανόνα της περικοπής δαπανών φαίνεται να εξαιρούνται όλοι οι προϊστάμενοι και τα διευθυντικά στελέχη του προβληματικού Οργανισμού.
Την ίδια ώρα που επιβάλλεται οριζόντια μείωση στους μηνιαίους μισθούς όλου του προσωπικού στον ΟΣΕ με βάση τις παλαιές τακτικές αποδοχές που ελάμβαναν την 1η Ιανουαρίου του 2011, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ένα νέο επίδομα θέσης διοίκησης για όλους τους προϊσταμένους και τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη του ομίλου, που φθάνει έως και 25% επί του νέου μηνιαίου μισθού.
Τα τυχερά
Με άλλα λόγια, οι όποιες απώλειες σημειώθηκαν στη μισθοδοσία όλων των διευθυντικών στελεχών με την οριζόντια περικοπή, αν μη τι άλλο αντισταθμίζονται με αυτό το νέο επίδομα θέσης διοίκησης.
Ειδικότερα, στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στον ΟΣΕ, το άρθρο 9 αφορά στη θέσπιση νέου επιδόματος θέσης διοίκησης.Συγκεκριμένα αναφέρει ότι κάθε εργαζόμενος, που κατέχει θέση σε ένα από τα παρακάτω επίπεδα ιεραρχίας, δικαιούται επιδόματος θέσης διοίκησης, υπολογιζόμενου επί του μηνιαίου βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας που έχει καταταγεί ο εργαζόμενος, ως εξής:
Προϊστάμενος Διεύθυνσης: έως 25%,
Προϊστάμενος Υπηρεσίας: έως 20%,
Προϊστάμενος Τμήματος: έως 15%,
Προϊστάμενος Τομέα: έως 10%,
Προϊστάμενος Ομάδας: έως 3%.
Ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε συγκεκριμένης θέσης η Διοίκηση καθορίζει, μέσα στα παραπάνω όρια, το ακριβές ποσοστό στο οποίο ανέρχεται το επίδομα θέσης διοίκησης που εκάστοτε αντιστοιχεί σε κάθε συγκεκριμένη θέση, χωρίς να είναι υποχρεωτικό όλες οι θέσεις του ίδιου επιπέδου ιεραρχίας να δικαιολογούν το ίδιο ποσοστό επιδόματος θέσης διοίκησης, αφού δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα.Η ιδιότητα της παραγράφου 1 υπάρχει από την ημέρα εμφάνισης στη θέση και ανάληψης καθηκόντων και διαρκεί μέχρι την ημέρα αποχώρησης από τη θέση.Το επίδομα του παρόντος όρου δίδεται ως έκτακτη πρόσθετη ενίσχυση και κίνητρο για την καλή απόδοση από τη συγκεκριμένη θέση και, ως εκ τούτου, παρακολουθεί τη θέση, ενώ κατά την αποχώρηση από τη θέση σταματά η καταβολή του.
Το πλάνο
Η διοίκηση του Οργανισμού υποστηρίζει πως με τη νέα σύμβαση εργασίας εξοικονομούνται 70 και πλέον εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Την ίδια ώρα όμως οι εργαζόμενοι, που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται σημαντικά, υποστηρίζουν ότι επιπλέον των μειώσεων του 20% που επέβαλαν οι νόμοι 3833/3845/3899, καθώς και την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, μειώνεται εκ νέου έως και 20% το εισόδημα όσων συμμετέχουν στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, αφού αποδοχές που συνδέονταν με αυτήν καταργούνται και στη θέση τους καθιερώνονται υψηλά επιδόματα για τους ασκούντες διευθυντικά καθήκοντα.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Εκτροχιασμός στόχων
Μετατάξεις και μειωμένα έσοδα θέτουν εκτός χρονοδιαγράμματος τον αρχικό στόχο του μνημονίου για μηδενικό έλλειμμα στον ΟΣΕ.Βάσει του μνημονίου ο ΟΣΕ πρέπει άμεσα να πάψει να «γεννά» υπέρογκα ελλείμματα, ενώ το αρχικό σχέδιο για την εξυγίανση του Οργανισμού προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έπρεπε να έχει ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδά της, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο, έστω και αν δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία της περιόδου αυτής.Η μετάταξη των πλεοναζόντων εργαζομένων τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2011, ωστόσο στην πράξη σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις που έθεσαν εκτός χρονοδιαγράμματος τον στόχο για τον ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων αφού καμία μετακίνηση υπαλλήλου δεν έχει γίνει.Την ίδια ώρα η ύφεση που πλήττει τη χώρα αποτυπώνεται και στις εμπορευματικές μεταφορές, με τη μείωση των εμπορευμάτων που μεταφέρει ο Οργανισμός να είναι της τάξης του 40%. Σημαντική, δε, μείωση καταγράφει και η επιβατική κίνηση.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, από άποψη μείωσης του κόστους οι στόχοι θα επιτευχθούν. Αντίθετα, υπάρχει προβληματισμός για τα έσοδα που εμφανίζουν μεγάλη κάμψη.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
"Εθνος"
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Ψηφίστηκαν φορολογικός κώδικας και τροπολογία για το «καλάθι του νονού»

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση …