Επαγγέλματα με ζήτηση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 3 Απριλίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης κόντρα στον εφιάλτη της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αναζητήσουν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Επαγγέλματα που σχετίζονται με τη Διοίκηση, την Οικονομία, τον Τουρισμό και το Εμπόριο, την ανάπτυξη της Σύγχρονης Τεχνολογίας και τη διαχείριση του Περιβάλλοντος είναι αυτά που θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα οι σχολές των 1ου και 2ου επιστημονικών πεδίων φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης, γιατί στρέφονται περισσότερο προς την εκπαίδευση, η οποία δείχνει σημάδια κορεσμού.

Σύμφωνα με το σύμβουλο σταδιοδρομίας του

Κέντρου Συμβουλευτικής Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Νεάπολης της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστο Αντωνίου, με βάση έρευνα που διεξήγαγε, οι νέοι για να πάρουν μια ορθολογική απόφαση όσον αφορά τις σπουδές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τέσσερις παράγοντες: τα βασικά στοιχεία που εκφράζουν την προσωπικότητά τους (π.χ. αξίες, ικανότητες, ενδιαφέροντα, επιθυμίες), να γνωρίζουν καλά το αντικείμενο των σπουδών όλων των σχολών και τα μαθήματα που διδάσκονται, τις προοπτικές και τη δυνατότητα απορρόφησης των αποφοίτων μιας συγκεκριμένης σχολής ή τμήματος στην αγορά εργασίας και άλλες προϋποθέσεις, όπως τη βαθμολογική επίδοση που πρέπει να πετύχουν για να εισαχθούν στη σχολή για την οποία ενδιαφέρονται και άλλα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

«Το ενδιαφέρον των μαθητών για σπουδές σε συγκεκριμένες σχολές δεν έχει σχέση με τη ζήτηση επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας και πολλές φορές είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Το σημαντικό είναι να μάθει ο κάθε υποψήφιος πώς να κάνει τις κατάλληλες, για τον ίδιο, επιλογές σπουδών», εξηγεί... ο κ. Αντωνίου.

Οπως επισημαίνει, η δημιουργία, η εξέλιξη και η ζήτηση των επαγγελμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζονται διαχρονικά από τρεις κυρίως παράγοντες: την οικονομία μιας χώρας σε μια δεδομένη χρονική περίοδο, την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία και τη δημογραφία. Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, φαίνεται ότι όσον αφορά τη ζήτηση των επαγγελμάτων, ευνοούνται οι σχολές των 4ου και 5ου επιστημονικών πεδίων, δηλαδή οι σχολές των Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Διοίκησης Οικονομίας.

Στον αντίποδα οι σχολές των 1ου και 2ου επιστημονικών πεδίων (Ανθρωπιστικές, Θετικές Επιστήμες) φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Ομως και οι σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας), παρότι απαιτούν μακροχρόνιες σπουδές, δεν έχουν την ανάλογη ζήτηση, με εξαίρεση τα τμήματα Νοσηλευτικής.

Eιδικότητες αιχμής

Με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια είναι αυτά που σχετίζονται με τη Διοίκηση, την Οικονομία, τον Τουρισμό και το Εμπόριο, την ανάπτυξη της Σύγχρονης Τεχνολογίας και τη διαχείριση του Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, τα επαγγέλματα που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική διαχείριση, τις πωλήσεις, την προώθηση και διακίνηση των προϊόντων σε όλο τον κόσμο (marketing, logistics) θα έχουν μια σταθερά αναπτυσσόμενη ζήτηση. Επίσης όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη σύγχρονη Τεχνολογία θα έχουν μεγάλη ζήτηση (μηχανικοί Η/Υ, πληροφορικοί, προγραμματιστές δικτύων, τηλεπικοινωνιών). Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται από τις τελευταίες μελέτες του ΣΕΒ σχετικά με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στην κατάταξη με τις ειδικότητες αιχμής των πτυχιούχων της ανώτατης εκπαίδευσης, τα οικονομικά επαγγέλματα (οικονομολόγοι, λογιστές) τοποθετούνται με υψηλά ποσοστά (στη δεύτερη θέση μετά τους μηχανικούς - μηχανολόγους), ενώ ακολουθούν τα στελέχη πωλήσεων, μάρκετινγκ, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

«Σταθερές αξίες»

Οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές παραμένουν σταθερές αξίες και εξακολουθούν να κερδίζουν το ενδιαφέρον πολλών υποψηφίων. Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται όμως και τα λεγόμενα «πράσινα» επαγγέλματα, παρότι στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη μεγάλη ζήτηση όσα σχετίζονται με τη διαχείριση του Περιβάλλοντος. Ωστόσο προβλέπεται να αυξηθεί η ζήτηση τα αμέσως επόμενα χρόνια, οπότε οι μεταβολές του περιβάλλοντος θα επηρεάζουν δραματικά την καθημερινή μας επιβίωση. «Για παράδειγμα, για τη δημιουργία αιολικών πάρκων θα εργαστούν μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί τόσο κατά την εγκατάσταση όσο και κατά τη φάση της λειτουργίας. Συνεπώς οι δύο αυτές ειδικότητες, που παρουσιάζουν εδώ και χρόνια ζήτηση, αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική», διευκρινίζει ο κ. Αντωνίου.

Επίσης σταθερή ζήτηση θα έχουν τα επαγγέλματα των κατασκευών (μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων) και τα επαγγέλματα της παροχής φροντίδας στον άνθρωπο (κυρίως νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί για βοήθεια ηλικιωμένων και αδύναμων κοινωνικά ομάδων). Πολύ καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν και οι πλοίαρχοι και οι μηχανικοί εμπορικού ναυτικού απόφοιτοι των ΑΕΝ. Τα τρία τμήματα Λογοθεραπείας των ΤΕΙ, που λειτουργούν στα Ιωάννινα, την Πάτρα και την Καλαμάτα, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς εκτός από ελεύθεροι επαγγελματίες ή εργαζόμενοι στις δομές της δημόσιας υγείας, οι απόφοιτοί τους μπορούν να απασχοληθούν στην εκπαίδευση, εφόσον κάνουν το κατάλληλο μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή. Ωστόσο οι μόνες σχολές που παρέχουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση είναι οι ένστολες.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη - Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και γυναικεία απασχόληση

Το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις …