Οδηγίες για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε μητέρες

image

Διευκρινίσεις για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφαλισμένων μητέρων για τέκνα που αποκτήθηκαν από 1η/1/2000, σύμφωνα με το άρθρου 141 του Ν. 3655/2008, παρέχει με το Σ40/56/8.4.2011 Γενικό Έγγραφό του το ΙΚΑ.
Με το εν λόγω έγγραφο τροποποιείται η 5η παράγραφος του Σ40/34/20.4.201 Γενικού Εγγράφου το οποίο προέβλεπε ότι στην περίπτωση κατά την οποία η αναγνώριση πλασματικού χρόνου έχει αξιοποιηθεί για τη θεμελίωση του δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης, δεν αξιοποιείται αθροιστικά και για την προσαύξηση του ποσού.
Σύμφωνα με

 το έγγραφο προβλέπει ότι η εξαγορά πλασματικού χρόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
Το ίδιο ισχύει και για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2010 και αφορούν πλασματικό χρόνο για παιδιά που γεννήθηκαν από 1/1/2000 και εξής.
Διευκρινίζεται επίσης ότι όσον αφορά τις αιτήσεις από 1/1/2011 και μετά, θα εκδοθούν νέες οδηγίες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος θα τροποποιεί τις διατάξεις του άρθρου 141 του ν. 3655/2008.
Ο νόμος 3655/2008.δίνει τη δυνατότητα στις ασφαλισμένες των Φορέων Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, πλην ΟΓΑ να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο για κάθε παιδί που αποκτούν από 1.1.2000 και εφεξής, ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 ημέρες ασφάλισης για το πρώτο παιδί και σε 2 έτη ή 600 ημέρες ασφάλισης για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.
Το δικαίωμα αναγνώρισης του ανωτέρω αναφερόμενου χρόνου ασκείται κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος από την μητέρα ή τον πατέρα. Σε περίπτωση που συντρέχει ασφάλιση σε περισσότερους του ενός φορείς κύριας ασφάλισης, το δικαίωμα αναγνώρισης του ανωτέρω χρόνου ασκείται σε ένα φορέα τον οποίο επιλέγει η ασφαλισμένη μητέρα.
Ο αναγνωριζόμενος χρόνος, πάντως, δεν συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των 37 ετών ασφάλισης, των 4.500 και 3.500 ημερών ασφάλισης, του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου για συνταξιοδότηση των μητέρων ανηλίκων ή αναπήρων παιδιών, καθώς και των ελάχιστων απαιτούμενων ημερών ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …