44η μαύρη επέτειος της χούντας των συνταγματαρχών

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 οι Έλληνες ξύπνησαν με εμβατήρια στο ραδιόφωνο και τανκς στους δρόμους.
Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης. Στις 3.30 οι πραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός, και Ν. Μακαρέζος είχαν επικρατήσει αναίμακτα εφαρμόζοντας το νατοϊκό σχέδιο “Προμηθεύς” για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου. Το σκοτάδι που άπλωσε στη χώρα η χούντα των συνταγματαρχών έμελλε να διαρκέσει 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες. Από την πρώτη μέρα ξεκίνησαν οι συλλήψεις επωνύμων και ανωνύμων, φυλακές, εξορίες και βασανιστήρια έγιναν καθημερινότητα, αλλά το ίδιο άμεση ήταν και η συγκρότηση αντιστασιακών οργανώσεων.
“Η στρατιωτική δικτατορία, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας τον αντικομμουνισμό, επιβλήθηκε το 1967 έχοντας τη στήριξη των μονοπωλίων, που σήμερα ευθύνονται για την κρίση και το χρέος, και γιατί το εργατικό λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο. Ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί και να κατακτήσει τα δικαιώματά του μόνο αν είναι οργανωμένος και αποφασισμένος να αντιπαλέψει τα μονοπώλια και τους μηχανισμούς τους, με στόχο να ανατρέψει την εξουσία τους” σημειώνει το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο της Απριλιανής χούντας.

Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι “η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κυβερνητική πολιτική που δημιουργεί έναν ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία. Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με νέες θυσίες για το κεφάλαιο”. Στην ανακοίνωση της Κ.Ε. σημειώνεται ότι “το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο μνημόνιο και τη σημερινή οικοδόμηση της ΕΕ” και ότι “οι αγώνες εκείνης της εποχής μας δίνουν τη δύναμη για να αγωνιστούμε πιο μαζικά και ενωτικά σε κάθε προσπάθεια περιορισμού της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μας, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή των συσχετισμών περνά μέσα από την οργανωμένη πάλη και τους συλλογικούς αγώνες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και παράλληλα τιμούν τους μαχητές που θυσιάστηκαν πολεμώντας τη χούντα εξέδωσαν τα κυπριακά κόμματα. Κοινός παρανομαστής των ανακοινώσεων είναι η διαπίστωση ότι το πραξικόπημα είχε ως αποτέλεσμα την καθήλωση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, την αποδυνάμωσή της στο διεθνές διπλωματικό πεδίο και την τραγωδία της Κύπρου. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται σήμερα η Κύπρος και γενικότερα ο ελληνισμός, απαιτείται ενότητα και εθνική ομοψυχία, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επέλθει ξανά η ανάπτυξη και η ευημερία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …