Στο 60% η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του τουρισμού

Ξενοδόχοι που αθετούν τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και προχωρούν σε εκ περιτροπής εργασία – ακόμη και για δύο ημέρες τον μήνα. Ανεργοι κάτω των 24 ετών που βαφτίζονται «μαθητές» για να δικαιολογηθεί η παράκαμψη των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και να νομιμοποιηθεί η καταβολή αμοιβής κάτω και από τα κατώτατα όρια της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Και την ίδια στιγμή, η ανασφάλιστη εργασία σε επίπεδα ρεκόρ, να προσεγγίζει το 60% των απασχολουμένων στον κλάδο.

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία με τα οποία περιέγραψαν τις εργασιακές συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν με αφορμή και τις προβλέψεις για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης το 2011. Η μία όψη, όπως είπαν, είναι η θετική: «Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις θα κινηθούν αυξητικά, σε διψήφιο νούμερο (10%). Αυξητικά θα κινηθούν και τα έσοδα, ενώ και η κοινωνική έκρηξη σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου θα συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας». Αλλά αυτή η θετική όψη έρχεται σε αντίθεση με τη χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών στην οποία οδηγεί η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας. Δεν είναι μόνο η απαξίωση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, «με τη θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης και κακοδιοίκησης, που δεν επιτρέπει αισιοδοξία», αλλά και οι συνεχείς μετατροπές συμβάσεων. Μόνο το 2010 από ένα σύνολο 550.000 απασχολουμένων στον χώρο του τουρισμού, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ήταν μόνο 130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία. Οι κ. Π. Προύτζος και Π. Κούκος κατήγγειλαν ότι τείνει να καταστεί κανόνας η καταβολή αμοιβών με το 60% της ΕΓΣΣΕ και η αντικατάσταση εργαζομένων με μαθητές που κάνουν πρακτική άσκηση. Η ομοσπονδία ζητεί να ισχύσει ελάχιστη σύνθεση προσωπικού κατά την κατάταξη της αστεροποίησης των τουριστικών καταλυμάτων, να λειτουργήσει κανονισμός καθηκόντων ανά ειδικότητα, να αναβαθμιστούν οι τουριστικές σχολές, να δοθεί προτεραιότητα στις προλήψεις αποφοίτων σχολών τουριστικών επαγγελμάτων και επαγγελματιών, και να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Τουρισμού με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και Πολιτείας.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …