Αυξάνονται οι καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

Κατακόρυφη αύξηση σημείωσαν το πρώτο πεντάμηνο του 2011 οι καταγγελίες από γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους. Σύμφωνα με την αρμόδια βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) Ματίνα Γιαννακούρου, η αύξηση αυτή αποδίδεται «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης».

Σε δημόσια συζήτηση, την οποία συντόνισε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, και οργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα».

Ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος.

Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου «οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν. Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις».

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.

Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, η κ. Γιαννακούρου εξήγησε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διερεύνηση των καταγγελιών, αφού δεν προσκομίζονται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό «ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη».

Η υφυπουργός Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, που απηύθυνε χαιρετισμό, σημείωσε ότι «η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά μια καθημερινή μορφή απειλής. Όσο η συμπεριφορά αυτή αποκρύπτεται και δεν καταγγέλλεται, ένα ζωτικό μέρος της κοινωνίας θα τρομοκρατείται, θα απαξιώνεται, θα βρίσκεται σε συνεχή ομηρία. Μέσα από τις δράσεις μας, τις δομές που συστήνουμε και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως κυβέρνηση, στοχεύουμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενίσχυση της σχετικής νομοθεσίας».

Στην ανάγκη «διαπαιδαγωγικής λειτουργίας των θεσμών» αναφέρθηκε, επίσης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Καραμεσίνη, αλλά και η υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας Ιωάννα Μαγκανάρα, που σημείωσε: «Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας».

Στο μεγάλο ζήτημα της δυσκολίας της απόδειξης αναφέρθηκε η δικηγόρος και ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σοφία Σπηλιωτοπούλου, η οποία μίλησε για την απόφαση 505/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία η παρενόχληση θεωρείται αποδεδειγμένη, εφόσον κι άλλες γυναίκες καταθέσουν ότι ήταν αντιστοίχως θύματα.

Ανάλογη, όπως σημείωσε η Μαρία Στρατηγάκη είναι και η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν.

Η καταγγελία της γυναίκας που δέχθηκε την επίθεση ισχυροποιήθηκε όταν κι άλλες γυναίκες αποκάλυψαν τις επιθέσεις που είχαν δεχθεί στο παρελθόν από τον Στρος Καν, τόνισε.

Συγχρόνως, σημείωσε, η υπόθεση έγινε αιτία για να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις παρενόχλησης από υψηλά, πολιτικά πρόσωπα.

Ισχυρό ατού στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον ελληνικό νόμο του 2010, αποτελεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Δηλαδή ο κατηγορούμενος σαν θύτης καλείται να αποδείξει την αθωότητά του και όχι το αποκαλούμενο θύμα την ορθότητα των καταγγελιών του.

Η κ. Στρατηγάκη σημείωσε ότι η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί και στο νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …