Μαχαίρι στο αφορολόγητο για όλους

Μαχαίρι στο αφορολόγητο για όλους  Ολο και πιο σκληρό γίνεται το "πακέτο" των πρόσθετων μέτρων του 2011 ύψους 6,4 δισ. ευρώ, όσο πλησιάζει η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Χθες ξεκαθαρίστηκε πως το αφορολόγητο όριο πέφτει από τα 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ για μισθωτούς, καθώς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν στάθηκε δυνατόν να εξαιρεθούν από το "ψαλίδισμα".
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν άλλον έναν... μισθό τον χρόνο, καθώς στις απώλειες από 29 έως και 50 ευρώ τον μήνα από τη μείωση του κινήτρου απόδοσης θα πρέπει να προστεθούν η νέα εισφορά που τους επιβάλλεται υπέρ ανέργων (πιθανότατα στο 2%), αλλά και ο επιπλέον φόρος από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου που υπολογίζεται στα 400 ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα από το... ταμείο της εφορίας θα περάσουν πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο πήχης για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας πέφτει στα 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία, από 400.000 ευρώ.
Στο "πακέτο" περιλαμβάνονται και άλλα φορολογικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε φυσικό αέριο, αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένο νερό, η ετήσια εισφορά στους κατόχους σκαφών αναψυχής, έκτακτη εισφορά σε ακίνητα και πολυτελή αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών, πρόστιμα νομιμοποίησης για τις αδήλωτες πισίνες και αύξηση φορολογίας στα τσιγάρα. Για τους συντελεστές ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει πως από τον Σεπτέμβριο θα μεταταγούν από το 13% στο 23% οι υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες) και ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 ο υψηλός συντελεστής θα πέσει από το 23% στο 20% και ο χαμηλός από το 13% στο 10%.
Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως μέχρι και την τελευταία στιγμή των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείονται αλλαγές σε επιμέρους μέτρα.
Πιο αναλυτικά, στο μέτωπο του αφορολογήτου, αυτό πέφτει από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπεδα των 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς, ενώ στο τραπέζι έπεσαν και οι 10.000 ευρώ όσον αφορά τους μισθωτούς. Από το "μαχαίρι" στο αφορολόγητο όριο εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι.
Αναδρομικά
Τα νέα όρια θα ισχύσουν αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ετσι πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 8.000-12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Για υψηλότερα εισοδήματα οι απώλειες φτάνουν και τα 400 ευρώ.
Οσον αφορά τώρα το κίνητρο απόδοσης, σήμερα κυμαίνεται από 57 έως και 100 ευρώ τον μήνα ανάλογα το επίπεδο εκπαίδευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Πλέον θα μειωθεί στο μισό και θα ξεκινάει από τα 28 ευρώ τον μήνα για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα φτάνει τα 50 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Κώστας Τσαχάκης
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 156 εκατ. ευρώ και οι …