Ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας υπενθυμίζει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, κάθε εργοδότης πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια, υγεία και ευημερία όλων των εργοδοτουμένων του και να εξασφαλίζει και διατηρεί ικανοποιητικές κλιματικές συνθήκες στον χώρο εργασίας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από την έκθεση στη θερμότητα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η φυσική κατάσταση τους, η θερμοκρασία, η υγρασία, το είδος της ενδυμασίας, το είδος της εκτελούμενης εργασίας, η κίνηση του αέρα και η θερμική ακτινοβολία.

Κατά τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, έστω και αν οι συνθήκες δεν επιβάλλουν την έκδοση ανακοίνωσης από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για διακοπή των εργασιών, όπως είναι οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, συστήνεται στους εργοδότες, εργοδοτούμενους και αυτοεργοδοτούμενους, ιδιαίτερα σε εκείνους που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ή μείωση της έκθεσης στη θερμότητα.

Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν και τα ακόλουθα:

Καλύτερη οργάνωση των δραστηριοτήτων ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και γενικά να γίνονται οι εργασίες σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος. Οι επίπονες εργασίες στο ύπαιθρο με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να αποφεύγονται κατά το δυνατό, τουλάχιστο κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.

Συχνά μικρά διαλείμματα και ανάπαυση σε σκιερό, δροσερό μέρος και εναλλαγή των εργαζομένων στην εργασία ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης δραστηριότητας. Εργασίες που απαιτούν προστατευτική ενδυμασία ή εξοπλισμό απαιτούν περισσότερα διαλείμματα για ανάπαυση.

Η ενδυμασία των εργαζομένων πρέπει να είναι ελαφριά (βαμβακερή) και ανοιχτόχρωμη και όταν χρειάζεται να χρησιμοποιείται καπέλο.

· Χρήση άφθονου και δροσερού πόσιμου νερού.

· Αποφυγή λήψης μεγάλων γευμάτων και ζαχαρούχων τροφίμων ή κατάποσης οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.

· Όπου είναι εφαρμόσιμο χρήση ανεμιστήρων, σκιάστρων, ή άλλων μέσων που μειώνουν την έκθεση σε θερμότητα ή στην ηλιακή ακτινοβολία.

· Χρήση κατάλληλων γυαλιών ηλίου.

Τέλος, συστήνεται όπως εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας όπως καρδιακά, κυκλοφορικά ή άλλα νοσήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους.

Οι Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα Κεντρικά Γραφεία στη Λευκωσία όσο και στα κατά τόπους Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας είναι στη διάθεση εργοδοτών, εργοδοτουμένων και αυτοεργοδοτουμένων για οποιαδήποτε βοήθεια ή τυχόν πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το θέμα.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση για το χρηματιστήριο των ΗΠΑ

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 5,86 μονάδων (+0,11%) …