ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Με αφορμή πολλές καταγγελίες καταναλωτών προς την Ένωσή μας σχετικά με υπερβολική τιμή του εμφιαλωμένου νερού που πωλείται σε παραλίες τουριστικών προορισμών, ενημερώνουμε ότι διατίμηση στην τιμή πώλησης του εμφιαλωμένου νερού ισχύει για τα κυλικεία: ΑΕΙ – ΤΕΙ – Σχολείων, πλοίων, αρχαιολογικών χώρων, σιδηροδρομικών σταθμών, λιμανιών, σταθμών ΚΤΕΛ, αεροδρομίων και αθλητικών κέντρων.

Στους υπόλοιπους χώρους, όπως είναι οι παραλίες η τιμή διαμορφώνεται ελεύθερα.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι παραθεριστές, τουρίστες και λουόμενοι θα πρέπει να λένε το νερό…νεράκι, λόγω της αλμυρής τιμής που πωλείται από κάποιους που αισχροκερδούν.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στις συνθήκες αποθήκευσης των

εμφιαλωμένων νερών και αυτό διότι εάν αυτά δεν αποθηκεύονται σε σκιερά και δροσερά μέρη, αλλά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και υπό σκιάν, τότε αυξάνεται το μικροβιακό τους φορτίο.

Τέλος, τα εμφιαλωμένα νερά διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
Το επιτραπέζιο νερό, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι, ακόμη και αφαλατωμένο νερό θάλασσας). Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου η σύστασή του να είναι σύμφωνη με την κοινοτική οδηγία (98/83) για το πόσιμο νερό.
Το φυσικό μεταλλικό νερό, το οποίο έχει αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου στην πηγή προέλευσής του (συνήθως γεώτρηση). Οι κοινοτικές οδηγίες απαγορεύουν οποιαδήποτε κατεργασία ή απολύμανση στο φυσικό μεταλλικό νερό, εν αντιθέσει με το επιτραπέζιο.
Το νερό πηγής, το οποίο μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, σταθερή σύσταση, δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Διαφέρει, όμως, από το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι οι φυσικοχημικές παράμετροί του (η σύστασή του) δεν ακολουθούν αυτές του φυσικού μεταλλικού νερού, αλλά του επιτραπέζιου, δηλαδή του κοινού πόσιμου νερού. Με άλλα λόγια, το νερό πηγής δεν είναι πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο (π.χ. μαγνήσιο, ασβέστιο).
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αναδρομικά το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Προθεσμία αιτήσεων

Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε …