Στο 9,9% η ανεργία στην Eυρωζώνη τον Ιούνιο

Του Paul Hannon
ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρή και δεν επηρέασε το ποσοστό ανεργίας, το οποίο παρέμεινε στο 9,9% για τέταρτο μήνα.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση ενισχύθηκε κατά 18.000 τον Ιούνιο στα 15.640 εκατ.. Παρόλο πως αυτή και του προηγούμενου μήνα αύξηση ήταν μικρές σε σχέση με το εργατικό δυναμικό της ζώνης του ευρώ, αποτελούν ανησυχητική εξέλιξη και δείχνει πως
η καταναλωτική δαπάνη είναι απίθανο να ενισχυθεί τους προσεχείς μήνες.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται από το τρίτο τρίμηνο του 2009, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας έχει ενισχυθεί έως και 10,2% τον Οκτώβριο του 2010, ενώ σταθεροποιήθηκε το Μάρτιο.

Με τα πραγματικά εισοδήματα να μειώνονται, καθώς οι τιμές ενέργειας και τροφίμων ενισχύονται πιο γρήγορα από τους μισθούς, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στο να πειράξουν τις αποταμιεύσεις τους και η δαπάνη φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι αδύναμη.

Η αύξηση στην ανεργία πρέπει να συρρικνώσει τους φόβους της ΕΚΤ όσον αφορά την απειλή ενός δεύτερου γύρου αυξήσεων των τιμών σε αντίδραση ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η ΕΚΤ φοβάται πως οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν και θα λάβουν υψηλότερες αυξήσεις μισθών προκειμένου να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος, και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους θα αυξήσουν τις τιμές για να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο κόστος.

© Dow Jones Newswires

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ευρωβουλευτές: Τι μισθό παίρνουν και πότε βγαίνουν στη σύνταξη

Εκτός από την ανάγκη προσφοράς και ενασχόληση με τα κοινά κτλ, οι υποψήφιοι έχουν και …