Τί είδος είστε: Λευκός, Μπλε, Ροζ, Χρυσός εργαζόμενος;

white blue pink collar worker

Οι φόρμες εργασίας σε εργοστάσια και χώρους που συνήθως απαιτούν σωματικό κάμματο έχουν συχνά μπλε χρώμα. Κάπως έτσι ξεκίνησε ο χαρακτηρισμός των εργαζομένων σε blue collars, white collars κλπ. Η αναφορά σε κάποιο πρόσωπο με αυτό τον χαρακτηρισμό συνήθως σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό απολαμβάνει συγκεκριμένα προνόμια και τυγχάνει κοινωνικής κατηγοριοποίησης. Τα όρια δεν είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και υπάρχουν εξαιρέσεις σε όλες τις κατηγορίες, αν και στις μέρες μας η γενική εικόνα για ένα white ή pink collar εργαζόμενο είναι σταθερή. Φυσικά όλα αυτά στον Δυτικό κόσμο, γιατί εδώ στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε διαφορετικές εκφράσεις και ιδέες.

White-collar worker

Ο White collar εργαζόμενος κέρδισε το
χαρακτηρισμό από το λευκό πουκάμισο που συνήθως φοράει στο γραφείο. Η χειρονακτική εργασία είναι περιορισμένη και οι μισθοί συχνά υψηλοί όπως συμβαίνει με τους γιατρούς και δικηγόρους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Στην Ελλάδα, white collars ίσως θεωρούνται και οι μάνατζερ, στέλεχοι και διευθυντές κάθε είδους.

Blue-collar worker

Το ημερομίσθιο και η χειρονακτική εργασία χαρακτηρίζει κυρίως τους Blue collars ενώ κάποιος θα συμπλήρωνε τα βρώμικα χέρια και φόρμες, αλλά αυτό φαίνεται να μην ισχύει απόλυτα στις μέρες μας αφού αρκετοί blue collars να δουλεύουν ως εξωτερικοί συνεργάτες σε θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία. Οι μισθοί είναι συνήθως ικανοποιητικοί αλλά χαμηλότεροί από αυτούς των white collars.

Pink-collar worker

Σχεδόν πάντα οι εργαζόμενοι Pink collars είναι γυναίκες. Ο όρος δημιουργήθηκε κατά αντιστοιχία των προηγούμενων με διάθεση για διάκριση από τους white και blue collars. Το περιβάλλον εργασίας είναι συνήθως ήρεμο, καθαρό και ασφαλές.

Gold-collar worker

Οι Gold collar είναι συνήθως νεαροί εργαζόμενοι που δεν αποφοίτησαν από κάποιο πανεπιστήμιο αλλά κατάφεραν να κερδίσουν μεγάλο μισθό σε νεαρή ηλικία. Η έλλειψη τίτλου σπουδών και γνώσεων μαζί με τις ευκαιριακές επιτυχίες, συνήθως δημιουργούν προβλήματα στην μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.

Ό,τι χρώμα θέλω

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν στεγανά αλλά χαρακτηρισμοί με θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες συμπεριφορές. Ανεξάρτητα από το λευκό, μπλε, ροζ ή χρυσό κολλάρο η εργασία και το περιβάλλον εργασίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό και να πληρούν τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις. Οι εκβιασμοί του Έλληνα εργοδότη “…αυτά είναι αν σου αρέσει. Ξέρεις πόσοι περιμένουν για αυτή την θέση;” είναι μια καλή ευκαιρία για να τον στείλετε στον διάολο και να βρείτε νέα δουλειά.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …