Kαι ο μήνας έχει εφτά...

Kαι ο μήνας έχει εφτά...Αρχές Αυγούστου και η εικόνα της Αθήνας μοιάζει ολίγον αντιφατική. Κάποιοι έχουν ήδη αποδράσει στα ελληνικά νησιά, ενώ ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων παραμένει εγκλωβισμένο στη ζέστη της πόλης, αφού η οικονομική τους ανέχεια δεν τους επιτρέπει να δραπετεύσουν σε κάποιον ειδυλλιακό προορισμό.

Λουτράκι, Σχοινιάς, Πόρτο Ράφτη, Νέα Μάκρη είναι τα καλοκαιρινά στέκια των μη εχόντων χρήματα, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν όμορφα το Καλοκαίρι έστω και αν δεν είναι ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί. Κάποιοι άλλοι πιο προνομιούχοι έχουν ήδη αποδράσει στα αγαπημένα τους μέρη, αλλά έχοντας κάνει πρώτα ένα πλάνο για τα χρήματα που θα ξοδέψουν την περίοδο των διακοπών τους, αφού ζούμε πλέον σε εποχές λιτότητας. Είναι το πρώτο καλοκαίρι που κάνοντας μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα παρατηρήσει κανείς κόσμο να περπατά στους δρόμους της, προσπαθώντας να κλέψει λίγο από τον ήλιο της πολύβουης πόλης ή να κρύψει το οικονομικό αδιέξοδο που ναι αποτυπωμένο στο βλέμμα του.

«Έξι στους δέκα Έλληνες φέτος δεν θα

ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους λόγω της έλλειψης χρημάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ, Γιάννα Καραντινάκη, προσπαθώντας να αποτυπώσει καθαρά το μέγεθος του προβλήματος-«πλήγματος» και για τον ελληνικό τουρισμό.

Όσοι χαρακτηρίζονται ακόμη από μία οικονομική άνεση, προτιμούν να δραπετεύσουν σε κάποιον κοντινό προορισμό, αφού πρώτα κάνουν ενδελεχή έρευνα σε ό, τι αφορά τις τιμές εισιτηρίων και καταλυμάτων γιατί ο φόβος της κρίσης έχει «χτυπήσει» ακόμη και τους οικονομικά εύρωστους. Δεν είναι λίγο εκείνοι που αντικατέστησαν το πολυτελές ξενοδοχείο που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν για τη διαμονή τους με το camping, το οποίο θα δώσει μία «ανάσα» στα οικονομικά τους και θα τους προσφέρει μοναδικές διακοπές στην ύπαιθρο. Αρκετοί μάλιστα, διάλεξαν να περάσουν ελλείψει χρημάτων τις φετινές τους διακοπές στα εξοχικά σπίτια φίλων και συγγενών αφήνοντας κατά κύριο τους τουρίστες να παραθερίζουν στα ελληνικά αλλά πανάκριβα για τα ελληνικά δεδομένα νησιά μας.

Η πρόεδρος Γιάννα Καραντινάκη επισημαίνει πως «πέρσι δύο στους οχτώ Έλληνες δεν έκαναν διακοπές ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε φέτος κατά 40%». Οι τιμές στα ναύλα κάνουν το όνειρο των θερινών διακοπών στην πατρίδα μας ακόμη πιο μακρινό, αφού αυξάνονται επικίνδυνα χρόνο με το χρόνο. Μέχρι και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Θαπατέρο λέγεται ότι ανέλαβε τις προγραμματισμένες του διακοπές λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει η Ευρώπη. Γιατί η ματαίωση των καλοκαιρινών διακοπών λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά τείνει να γίνει και ευρωπαικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, από την 1η Αυγούστου έως θες, είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά 375 δρομολόγια πλοίων για διάφορα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού, με 168.825 επιβάτες, 25.172 οχήματα, 3.536 φορτηγά και 6.822 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα είχαν γίνει 68 δρομολόγια πλοίων με διάφορους προορισμούς, με 29.410 επιβάτες,4.532 οχήματα, 337 φορτηγά και 940 δίκυκλα. Από το λιμάνι του Λαυρίου, επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, έγιναν 34 δρομολόγια πλοίων με 9.484 επιβάτες, 2491 οχήματα, 173 φορτηγά και 272 δίκυκλα. Όσοι ζουν τις οικογένειές τους από τον τουρισμό ελπίζουν ότι η δεύτερη μεγάλη έξοδος των Ελλήνων (αυτή του 15 Αύγουστου) θα κυμανθεί σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Οι Έλληνες προτιμούν κυρίως προορισμούς με έντονη ζωή, γραφικότητα αλλά και τους πιο δημοφιλής της Ελλάδας: Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Κρήτη, Ρόδο είναι τα νησιά που μονοπωλούν συνήθως το ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9.84, τόνισε πως «για το 28% των Ελλήνων, που θα κάνει τελικά διακοπές, το κόστος των διακοπών φθάνει έως και το ποσό των 3.500 ευρώ Το ποσό αυτό αναλογεί για τη μετακίνηση, τη διαμονή, τη διατροφή και τη διασκέδαση μιας τετραμελούς οικογένειας με δύο ανήλικα παιδιά και για διάστημα 15 ημερών».

Φαντάζει πάντως άκρως τραγελαφικό το να ζεις σε μία από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου και να μην έχεις την πολυτέλεια να επισκεφθείς τα μέρη αυτής. Γιατί οι διακοπές στην Ελλάδα κατάντησαν ύψιστη «πολυτέλεια»....

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης: Περαιτέρω αναβάθμιση από S&P, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους …