Το 50% των σημερινών συντάξεων θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του μέλλοντος

Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα λαμβάνουν συντάξεις πραγματικά σε επίπεδο επιδομάτων φτώχειας (50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες σημερινές) με εργάσιμο βίο 40 ετών.
Σε αυτή την διαπίστωση καταλήγει έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο ασφαλιστικό σύστημα επισημαίνοντας ότι εκτός από την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (έως και 15 έτη) από το 2011 και τη μείωση των συντάξεων (απο 25% μέχρι 50% για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015) με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, απο την 1-1-2015 το κράτος δεν συμμετέχει στη χρηματοδότησή του.
Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ οι μητέρες ανηλίκων επιβαρύνονται μέχρι

και κατά 15 (ασφαλισμένες στο Δημόσιο και τα ειδικά Ταμεία) ή κατά 10 (ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) χρόνια.
Ολες οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναφέρονται μόνο σε όσους δεν θα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010. Επισημαίνεται ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται μόνο με τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων συντάξιμων ετών. Αντίθετα, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας δεν επιδρά στη θεμελίωση.
Ο συνδυασμός του χαμηλότερου συντάξιμου μισθού και του μειωμένου δείκτη αναπλήρωσης οδηγεί σε σαφώς μειωμένες συντάξεις. Η μείωση μπορεί να φθάσει σταδιακά από 25% μέχρι και 50% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2015 με το καθεστώς του νέου συστήματος
Σε σχέση με τη διαδοχική ασφάλιση, τονίζεται στην έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι με τον νέο νόμο 3863/2010 επέρχεται ουσιαστική βελτίωση, η οποία όμως θα ισχύσει από την 1-1-2011. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική ρύθμιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, αλλά θα καλύψει μόνο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν μετά την 1-1-2011.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά με τον νέο νόμο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ποιοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά με τον νέο νόμο Τι προβλέπει ο νόμος 4820/2021 για …