Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών 120.000 εργαζόμενοι

Αντιμέτωποι με την «αυτόματη» αύξηση, κατά 5 έτη, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα βρεθούν άμεσα όσοι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά δεν θεμελιώνουν έως το 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν δουν τις ειδικότητές τους στη νέα λίστα την οποία ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τη νέα μικρότερη λίστα οριστικοποίησε με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων σε βαρέα και ανθυγιεινά δεν θα ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλαδή τις 420.000 έναντι των περίπου 540.000 σήμερα. Η νέα λίστα που
θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή, θα περιλαμβάνει, ωστόσο, το 80% των ειδικοτήτων (όσες παραμένουν μετά τις διαγραφές) ενώ το υπόλοιπο 20% (των νέων ειδικοτήτων που θα ενταχθούν) θα συμπληρωθεί... αργότερα.

Ανάμεσα στις κατηγορίες των απασχολουμένων που απεντάσσονται είναι όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι -απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων, στο χώρο του ?όντελινγκ, της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί), εκφωνητές ραδιοφώνου, κο??ωτές, ορισμένες ειδικότητες του τουρισ?ού και επισιτισ?ού, ταμίες σούπερ μάρκετ, βοηθοί οδηγών, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια, γκαράζ, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ κ.ά.

Επιπτώσεις
Για όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το σχετικό κατάλογο, θα ισχύσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (το 65ο ή τα 40 έτη εργασίας και το 60ό) θα καταβάλλονται χαμηλότερες εισφορές, μικρότεροι μισθοί (χωρίς το επίδομα των 50 έως 200 ευρώ) και, στο μέλλον, μικρότερες συντάξεις (χωρίς την προσαύξηση των βαρέων για το χρόνο μετά τη διαγραφή τους από τη λίστα).

Θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ακόμη και όσοι εξαιρεθούν εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (4.500 ένση?α, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) ?έχρι τις 31/12/2015. Και όσοι παραμείνουν, πάντως, θα ακολουθήσουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προβλέπει ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος (ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης των προϋποθέσεων, τα όρια αυξάνονται και φθάνουν στο 60ό για πλήρη και στο 58ο για μειωμένη με 10.500 ένσημα το 2017 και στο 60ό με 4.500 ένσημα από 1/1/2015).

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …