ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ 3.000 ΜΕ 4.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Μέχρι το τέλος του χρόνου φεύγουν όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, ενώ αντιμέτωποι με την εφεδρεία θα βρεθούν όσοι βρίσκονται ένα με δύο χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη 3-4.000 υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία, καθώς καταργείται πρόσφατη διάταξη που επέτρεπε τ
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη 3-4.000 υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία, καθώς καταργείται πρόσφατη διάταξη που επέτρεπε την παραμονή τους στο Δημόσιο

Τρεις συν μία κατηγορίες εργαζομένων θα οδηγηθούν στη σύνταξη, με βάση το
 κυβερνητικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, αμέσως θα... ανοίξει η πόρτα εξόδου για όσους συμπλήρωσαν 35ετία και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, ενώ όσοι είναι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση θα βρεθούν "αντιμέτωποι" με την εφεδρεία.
Οι πρώτοι που θα πρέπει να αποχωρήσουν είναι 3.000 με 4.000 εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας και το 60ό έτος της ηλικίας τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να βγουν στη σύνταξη, καθώς καταργείται πρόσφατη διάταξη που επέτρεπε την παραμονή τους στο Δημόσιο.
Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα μπουν σε εφεδρεία, αλλά θα συνταξιοδοτηθούν αμέσως, καθώς πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Μάλιστα με δεδομένο πως έχουν συμπληρώσει 35ετία θα πάρουν πλήρη σύνταξη.
Οσον αφορά στην εφεδρεία, θα αγγίζει όσους είναι ένα με δύο χρόνια πριν από τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση. Οι τρεις κατηγορίες που θα επηρεαστούν είναι:

  • Οι γυναίκες που είναι κοντά στο 60ό έτος της ηλικίας τους και θεμελιώνουν δικαίωμα με 25ετία.
  • Οι άντρες που διορίστηκαν πριν από το 1983 και θα συμπληρώσουν το επόμενο διάστημα 35ετία (π.χ. κάποιος που μπήκε στην αγορά εργασίας το 1981 ή το 1982). Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.
  • Οι άντρες που διορίστηκαν μετά το 1983 και είναι κοντά στη συμπλήρωση 35ετίας και του 58ου έτους.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι μητέρες ανήλικων τέκνων δεν αναμένεται να μπουν στην εφεδρεία, καθώς σε περίπτωση πρόωρης εξόδου δεν θα δικαιούνταν πλήρη σύνταξη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε το διάστημα που είναι στην εφεδρεία ο εργαζόμενος να μη μετράει για τον υπολογισμό της σύνταξης. Δηλαδή ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάση τις αποδοχές που είχε ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια της εργασίας του (καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε σημαντική μείωση της σύνταξης του).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Στο φως η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά
Μέσα στην εβδομάδα -ενδεχομένως και αύριο- ανακοινώνεται η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ "κλειδώνουν" και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα είναι σαφώς περιορισμένη και θα περιλαμβάνει 420.000 άτομα. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία και μείωση μισθών και συντάξεων.
Στο "μέτωπο" των επικουρικών συντάξεων οι μειώσεις ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου από το ΕΤΕΑΜ και τα επικουρικά ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Η μείωση μεσοσταθμικά θα είναι 15%, ωστόσο δεν θα επηρεαστούν οι χαμηλές συντάξεις. Για παράδειγμα, στο ΕΤΕΑΜ ?όπου ασφαλίζονται 650.000 άτομα? η περικοπή θα ξεκινήσει από τις επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι υπερβαίνουν αυτό το όριο θα έχουν μείωση 30%.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …