Πρόστιμο σε εργοδότη για απόλυση εγκύου

 Πρόστιμο σε εργοδότη για απόλυση εγκύου

Στην επιβολή προστίμου σε εργοδότη, ο οποίος απέλυσε έγκυο με την πρόφαση ότι η σύμβασή της ήταν ορισμένου χρόνου, οδήγησε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη. Η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία κατατέθηκε το πόρισμα, επέβαλε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ για καταχρηστική απόλυση.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη η γυναίκα εργαζόταν σχεδόν επί τέσσερα χρόνια ως πωλήτρια, όταν ζήτησε αναρρωτική άδεια λόγω προβλημάτων, που αντιμετώπιζε κατά την εγκυμοσύνη της.
Ωστόσο δεν επέστρεψε ποτέ στην δουλειά της, καθώς ο εργοδότης της ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση εργασίας της ήταν ορισμένου χρόνου και είχε πλέον λήξει, όταν έληξε και η άδειά της.
Η εργαζόμενη, η οποία πίστευε ότι εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας που ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση.
Ο εργοδότης μετά από οχλήσεις του Συνηγόρου απέστειλε τελικά αντίγραφο της σύμβασης εργασίας, η οποία όντως ήταν τετραετούς διάρκειας. Ωστόσο, όπως έκρινε ο Συνήγορος, πουθενά δεν προέκυπτε ότι η φύση της σχέσης εργασίας ή το αντικείμενό της δικαιολογούσε το ορισμένο του χρόνου της συμβάσεως και μάλιστα για το συγκεκριμένο διάστημα των τεσσάρων ετών.
Ετσι μετά από μελέτη της σύμβασης και του καθεστώτος εργασίας της γυναίκας ο Συνήγορος του Πολίτη έκρινε πως η συγκεκριμένη σύμβαση χαρακτηρίστηκε ως τετραετούς διάρκειας καταχρηστικά. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα «η σύμβαση, δήθεν έληξε, αφού στην πραγματικότητα έπρεπε να θεωρηθεί ως αορίστου χρόνου, οπότε η λύση της από τον εργοδότη ισοδυναμούσε με καταγγελία αυτής».
Ο Συνήγορος συμπέρανε κατά συνέπεια ότι «δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατυπώσεις για τη λύση της σχέσης εργασίας εγκύου εργαζόμενης, γεγονός που καθιστά την απόλυση άκυρη».
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …