Πόσο μειώνονται οι συντάξεις και ποιες εξαιρούνται με τις νέες ρυθμίσεις

Διευκρινίσεις για τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπονται από την 1η Νοεμβρίου με το Νόμο 4024/11 (40% στο ποσό της σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών και 20% για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ), έστειλε προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης, που εναπομένει μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς της παρ. 11 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
Και στις δύο περιπτώσεις μειώσεων στις συντάξεις, προβλέπονται εξαιρέσεις.
Ειδικότερα, από τη μείωση κατά 20% του ποσού της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, εξαιρούνται:
α) Οι

 συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981.
β) Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.
γ) Οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 2227/1994, δηλαδή οι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία που λαμβάνουν σύνταξη με βάση το ν. 612/77, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 40% στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, εξαιρούνται:
1) Οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος, που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 και του άρθρου 30 του ν. 2084/1992.
2) Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.
3) Οι συνταξιούχοι του ν. 3185/2003 και συγκεκριμένα όσοι εμπίπτουν στο άρθρο 27 του νόμου.
4) Οι συνταξιούχοι του άρθρου 5 του ν. 3232/2004, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 2227/1994, όπως περιγράφονται πιο πάνω.
5) Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των υπερβαρέων επαγγελμάτων, δηλαδή συνταξιούχοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με τις ειδικές προϋποθέσεις λόγω απασχόλησης σε μεταλλεία – λιγνιτωρυχεία, υποθαλάσσιες εργασίες για τους οποίους έχει καταβληθεί το ειδικό πρόσθετο αυξημένο επασφάλιστρο, καθώς και οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα με τις ειδικές προϋποθέσεις, λόγω απασχόλησης σε ορυχεία, σταθμούς παραγωγής και δίκτυα.
6) Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη τουλάχιστον πραγματικής ασφάλισης, άρα και όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις περί 37ετίας, όπου δεν απαιτείτο η συμπλήρωση ορίου ηλικίας.
7) Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στίγκας: Επειδή υπάρχουν νεκροί που πρέπει να δικαιωθούν συντασσόμαστε με την πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" αφού τόνισε ότι το κόμμα του «αποδοκιμάζει και καταδικάζει την αντιλαϊκή …