Μειώσεις μισθών έως 600 ευρώ θα υποστούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ

Σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης στη ΔΕΗ κατά 160 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση στοχεύει η διοίκηση της εταιρίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου μισθολογίου για τις ΔΕΚΟ. Η μείωση αυτή θα σημάνει περικοπή μισθών κατά περίπου 600 ευρώ τον μήνα για τους περίπου 21.000 εργαζομένους της επιχείρησης. Πρόκειται για εφαρμογή της διάταξης του

 νέου μισθολογίου που προβλέπει μείωση κατά 35% του μέσου κατά κεφαλήν κόστους ανά εργαζόμενο σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, θα επιδιώξει να μειωθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι ονομαστικοί μισθοί και η εξοικονόμηση να προέλθει κυρίως από τις μειώσεις σε επιδόματα, υπερωρίες και άλλα έξτρα. Ωστόσο οι αντιδράσεις αναμένονται σφοδρές κυρίως από τους εργαζόμενους στα ορυχεία λιγνίτη, οι οποίοι έχουν και τις περισσότερες υπερωρίες, νυχτερινές βάρδιες κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σωματείο "Σπάρτακος" που εκπροσωπεί τους εργαζομένους στους λιγνιτικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας, έχει αντιδράσει έντονα στις περικοπές υπερωριών, νυχτερινών κ.λπ., ερχόμενο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ από την πλευρά της δηλώνει αντίθετη στα δύο βασικά σενάρια της διοίκησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα έντονα ότι δεν θα αφήσει να γίνει μείωση της αποζημίωσης υπερωρίας ούτε μείωση αποζημίωσης στα εκτός έδρας.
Το πρώτο από τα βασικά σενάρια προβλέπει μείωση των μεταβλητών αποδοχών και των ειδικών επιδομάτων κατά 50%, καθώς και μείωση του κλιμακίου κατά 1,5 (στην ουσία 1 γιατί ήδη έχει μειωθεί κατά 0,5 από τους νόμους 3833 και 3845). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των μεταβλητών αποδοχών και των ειδικών επιδομάτων κατά 35% και μείωση του κλιμακίου κατά 1, δηλαδή κατά 0,5 ακόμα.

google_protectAndRun("render_ads.js::google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …