Μετατρέπουν καθαρίστριες σε... μετόχους εταιρειών για να μην τις αποζημιώνουν

Προεκτάσεις του ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ και στην Πάτρα, με καταγγελίες εργαζομένων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων να φτάνουν βροχή στο email του ERGASIANEWS. Ανάμεσα στους παραβάτες υποψηφίους και μεγαλοεργοδότες - υποψήφιοι στις Επιμελητηριακές Εκλογές.
Τo νέο σκάνδαλο, σε βάρος εργαζομένων σε εταιρείες καθαρισμού, αποκαλύπτηκε τρία χρόνια μετά την εγκληματική επίθεση κατά της...

 εφημερίδα το» Βήμα» με τη βοήθεια της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, πολυήμερη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν προσληφθεί προ μερικών μηνών περίπου 60 καθαριστές και καθαρίστριες είχαν ανάμεσα στα άλλα υπογράψει και ένα ιδιότυπο έγγραφο «εμπιστευτικού χαρακτήρα», όπου μνημονευόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν αποβλέπουν σε έναν πενιχρό μισθό αλλά θα εργάζονταν για την μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας, έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιοι από το μερίδιο που τους αναλογεί.

Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο για τα καθήκοντα των εργαζομένων «είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την προσωπική τους εργασία σε εκτέλεση των έργων της καθαριότητας, που αναλαμβάνει η εταιρεία, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την αναθέτουσα αρχή με αντάλλαγμα την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εφ' όσον οι εταιρικές εργασίες το επιτρέπουν, ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων, καταβάλλονται στους εταίρους μηνιαία ποσά ως απολήψεις (...) έναντι των κερδών που δικαιούνται, οι οποίες απολήψεις, συμψηφίζονται στους ετήσιους λογαριασμούς στην μερίδα που τους αναλογεί».

Στην πορεία της έρευνας και από τα έγγραφα που συγκέντρωση η Παναττική΄ Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, διαπιστώθηκε ότι αυτό το τρικ των καθαριστών - "μετόχων" είχε και έναν ακόμη στόχο, πέραν από την μη καταβολή αποζημιώσεων.

Οπως ανέφερε συνδικαλιστής στον χώρο των εταιρειών καθαρισμό
«όταν η συγκεκριμένη εταιρεία από την Κρήτη είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την ανάληψη ενός έργου καθαρισμού φέρεται να υποβλήθηκε ένσταση από μία εταιρεία, η πρόταση της οποίας είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απάντηση που δόθηκε στους ενιστάμενους ήταν ότι η εταιρεία της Κρήτης μειοδότησε γιατί η προσφορά της για να αναλάβει το έργο ήταν εξαιρετικά χαμηλή και συμφέρουσα, επειδή το κόστος για την αμοιβή των εργαζομένων το εμφάνιζε μηδενικό. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα δεν καταβαλλόταν αμοιβή στους καθαριστές, αλλά... μερίδιο από τα κέρδη»!

Η εργαζόμενη δεν πήρε καμιά αποζημίωση καθότι από την εταιρεία της ανακοινώθηκε πως «δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα γιατί δεν ήταν μία απλή υπάλληλος αλλά... μέτοχος της επιχείρησης»!

Η άτυχη εργαζόμενη εξεπλάγη. Δεν της είχε πει, βέβαια, κανένας ότι συμμετείχε στο... πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας καθαρισμού.
Μερίδιο... από τα κέρδη
Ακολούθησε, όπως αποκάλυψε ηΚωνσταντίνας Κούνεβα –μετά από έρευνα που ξεκίνησε για τις συνθήκες απόλυσης μίας εργαζομένης σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα στην Κρήτη που είχε αναλάβει το σχετικό έργο σε μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Υποκρισία οι δηλώσεις Κασσελάκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Στέφανο Κασσελάκη περί καπηλείας του …