Σε 193.866 συνταξιούχους το ΕΚΑΣ

Συνολικά 193.866 συνταξιούχοι έχουν λαμβάνειν το ΕΚΑΣ μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, το ΕΚΑΣ θα λάβουν και οι δικαιούχοι του επιδόματος των 30 ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα χορηγηθεί αυτομάτως σε 159.558 παλαιούς δικαιούχους σε περίπτωση αλλαγής κλιμακίου, ενώ για πρώτη φορά θα χορηγηθεί σε 17.284 νέους συνταξιούχους και θα επαναχορηγηθεί σε 17.024 συνταξιούχους, στους οποίους είχε διακοπεί η καταβολή του επιδόματος είτε το 2010 είτε προηγούμενα έτη.
Ειδικά για τους νέους δικαιούχους προβλέπεται ότι

 – μετά τον έλεγχο με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια – με την πληρωμή της σύνταξης του Δεκεμβρίου θα τους χορηγηθεί το ΕΚΑΣ μόνο για τον Δεκέμβρη, χωρίς να δοθούν αναδρομικά, είτε αυτά αφορούν ποσά ΕΚΑΣ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 είτε αφορούν παρωχημένο χρονικό διάστημα πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Εκτός ΕΚΑΣ θα μείνουν 12.059 συνταξιούχοι, καθώς δεν κατέστη δυνατή η διαπίστωση εάν είναι δικαιούχοι του επιδόματος (διπλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι θανάτου με πολλαπλότητα κ.λπ.). Σε αυτούς η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τους ενημερώνει ότι διακόπτεται η καταβολή με την πληρωμή της σύνταξης μηνός Δεκεμβρίου 2011 και ότι μπορούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα και αντίγραφο αυτής, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας οικονομικού έτους 2010, καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος του δικαιώματος χορήγησης του ΕKAΣ για το 2011.
Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και άλλου ασφαλιστικού ταμείου θα ζητηθεί και βεβαίωση από το άλλο ταμεία με τα ποσά συντάξεων που έλαβαν το 2009. Παράλληλα, το ΕΚΑΣ θα διακοπεί και σε 19.579 συνταξιούχους, στους οποίους και θα αποστείλει επιστολή, βάσει της οποίας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος για το έτος 2011, «εξαιτίας της υπέρβασης των νέων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2011».
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα μπορούν να προσέλθουν στο τμήμα Πληρωμών Συντάξεων του υποκαταστήματος του τόπου κατοικίας τους, εάν έχουν αντίρρηση για τη διακοπή, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα (και φωτοαντίγραφό της), εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας οικονομικού έτους 2010 ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη υποχρέωσης εκ του νόμου προς υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος καθώς και πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα πληρωμής συντάξεων, προκειμένου να επανελεγχθούν τα εισοδήματά τους.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει «κλειδώσει» για τις 13 Μαΐου - Δήλωση του υπουργού …