ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: Με εντάλματα τα πενθήμερα και νυχτερινά από το Μάρτιο;

"Στις 18 Αυγούστου 2011 ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, με την υπ’αρίθμ. 2/59167/0026 απόφασή του ορίζει ότι η πληρωμή των δαπανών που αφορούν την καταβολή αποδοχών, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, θα διενεργείται από 1/10/2011 αποκλειστικά και μόνον με χρηματικά εντάλματα, εξαιρουμένων αυτών που καταλογίζονται σε βάρος Κ.Α.Ε. συγκεκριμένων υποκατηγοριών. Η εν λόγω απόφαση εμπεριέχει στις εξαιρέσεις της τα ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ (Κ.Α.Ε.: 0432) των Αστυνομικών Υπαλλήλων και γενικά του Δημοσίου, χωρίς όμως να εξαιρεί τα ΠΕΝΘΗΜΕΡΑ (Κ.Α.Ε.: 0513) των Αστυνομικών Υπαλλήλων και ως εκ τούτου από 1/10/2011 θα καταβάλλονταν μέσω χρηματικών ενταλμάτων.
Μετά από πίεση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και στη συνέχεια της Φυσικής Ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, αποφασίστηκε μεταξύ των δύο εμπλεκομένων Υπουργείων (ΠΡΟΣΤ. ΤΟΥ ΠΟΛ. & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) να μην εφαρμοστεί το ως άνω μέτρο στα πενθήμερα των υπηρετούντων ενστόλων στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη (ΕΛ.ΑΣ., ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ & ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ) μέχρι και την 31/12/2011. Ουσιαστικά επετεύχθη μια προσωρινή αναστολή της απόφασης για πληρωμή μέσω χρηματικών ενταλμάτων, χωρίς να καταργείται ποτέ η παραπάνω απόφαση του Αν. Υπ. Οικονομικών. Η εν λόγω συμφωνία εφαρμόστηκε και τα πενθήμερα καταβάλλονται μέχρι και σήμερα μέσω της μισθοδοσίας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2011, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, στα πλαίσια κατάρτισης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2012 βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, εξέδωσε την υπ’αρίθμ. οικ.2/62906/0020 εγκύκλιο, με την οποία όριζε επιτακτικά τα στενά όρια των δημοσιονομικών εξόδων της Κεντρικής Διοίκησης.
Ειδικότερα:
§ Αναστολή της χορήγησης μισθολογικών βαθμών & χρονοεπιδομάτων.
§ Μείωση των λειτουργικών δαπανών (πενθήμερα κλπ) μέσω της αύξησης των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες.
§ Λειτουργία Υπηρεσιών εντός συγκεκριμένων περιορισμών και σε αδυναμία τήρησης αυτών να αναληφθούν πρωτοβουλίες (διοικητικές ή και νομοθετικές) που εξασφαλίζουν τη λειτουργία των Υπηρεσιών (εννοεί καταργήσεις – συγχωνεύσεις Υπηρεσιών).
Στις 17/11/2011, με το υπ’αρίθμ. 7017/4/14151 έγγραφο, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε απάντηση κοινοβουλευτικού ελέγχου Βουλευτού αναφέρει ότι: «Σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση πέραν του πενθημέρου (πενθήμερα), καθώς και στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων (νυκτερινά), σας ενημερώνουμε ότι, μετά από συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, εκδόθηκε Απόφαση, σύμφωνα με την οποία η αποζημίωση για τα νυχτερινά και την πέραν του πενθημέρου εργασία του ένστολου προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα εξακολουθεί να καταβάλλεται, όπως μέχρι σήμερα, ήτοι μέσω τρέχουσας μισθοδοσίας και όχι με χρηματικά εντάλματα.»
Μετά τα παραπάνω γεννώνται τα κάτωθι ερωτήματα:
1. Τι μέλλει γενέσθαι με τα πενθήμερα και τα νυχτερινά από 1/1/2012 και συγκεκριμένα από τη μισθοδοσία μηνός Μαρτίου 2012;
2. Ποιο το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας των δύο Υπουργών (ΠΡΟΣΤ. ΤΟΥ ΠΟΛ. & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ) που διενεργήθηκε το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους και τι υπόσταση είχε η μεταξύ τους συμφωνία (απόφαση, εγκύκλιο, προφορικά κλπ);
3. H Απόφαση του Αν. Υπ. Οικονομικών για την ενταλματοποίηση των πενθημέρων είναι ισχυρή; Τροποποιήθηκε; Συμπληρώθηκε με νεότερη και ποια είναι αυτή;
4. Μέσω της απάντησης του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, γίνεται απολύτως αντιληπτό ότι τα νυχτερινά εξαιρέθηκαν και αυτά από τα εντάλματα πληρωμών της απόφασης του Αν. Υπ. Οικονομικών. Πως λοιπόν εξαιρέθηκαν τα νυχτερινά των αστυνομικών από τις ενταλματοποιημένες δαπάνες, αφού ποτέ δεν εμπεριέχονταν στις εν λόγω δαπάνες; Υπάρχει και άλλη απόφαση του Αν. Υπουργού Οικονομικών που ορίζει ξεκάθαρα ότι τα νυχτερινά θα καταβάλλονταν μέσω χρηματικών ενταλμάτων ή βρισκόμαστε εν αναμονή έκδοσης νέας απόφασης από τον προαναφερόμενο Αν. Υπουργό (εν γνώσει του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη) και μας προετοιμάζει το έδαφος;"
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ:  Το πιο σύντομο ανέκδοτο το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Μητσοτάκη

Την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας μεταξύ …