ΚΥΠΡΟΣ: Αποφασισμένοι για σκληρό αγώνα οι οικοδόμοι...

Η 24ωρη απεργία είναι μόνη η αρχή
Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον οικοδομικό κλάδο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, δηλώνουν οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ. Πώς απαντά η ΟΣΕΟΚ.
Κλιμακώνεται ο αγώνας των εργαζομένων στον οικοδομικό τομέα, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι για μαζικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για συνεχείς απολύσεις και την αντικατάστασή τους από φθηνούς εργαζομένους από άλλες χώρες. «Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων αναμένεται να εκδηλωθεί γύρω στις 13 με 14 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία», δήλωσε στη «Σ» ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου. Αποκάλυψε ότι

γίνονται σκέψεις και για δεύτερη απεργία, η οποία θα έχει 48ωρη διάρκεια σε περίπτωση που δεν αλλάξουν στάση οι εργοδότες της Οικοδομικής Βιομηχανίας και των Συναφών Κλάδων. Πάντως, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν στις γενικές συνελεύσεις των συντεχνιών που θα πραγματοποιηθούν από τις 24 μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου, σε όλες τις επαρχίες.

«Τα τελευταία χρόνια η οικοδομική βιομηχανία, πέραν της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε μαρασμό, λόγω της συμπεριφοράς της εργοδοτικής πλευράς», ανέφερε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΣΕΚ. Έκανε λόγο για μαζικές απολύσεις, αλλά και παράνομες αδήλωτες προσλήψεις ξένων εργαζομένων. «Πάρα πολλοί εργοδότες, αντί να πληρώνουν υπερωρίες στους υπαλλήλους τους, μισθώνουν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, ατζέντηδες με φθηνούς αδούλωτους ξένους εργαζομένους, με στόχο να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των έργων».
Ο Γιαννάκης Ιωάννου είπε ότι «οι εργοδότες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι ξένοι εργαζόμενοι δεν έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν αξιοπρεπή μισθό, κάτι που επιδρά αρνητικά στους Κύπριους εργαζομένους».

Εργασιακός μεσαίωνας

«Με το πετσόκομμα των μισθών των εργαζομένων δεν μπορείς να βοηθήσεις την οικονομία», δήλωσε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου. Εξήγησε ότι με τη μείωση μισθών μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι πωλήσεις ακινήτων.
«Να μας πουν οι εργοδότες, πώς ο κόσμος θα αγοράζει τα σπίτια που χτίζουν. Ο δρόμος που ακολουθούν, είναι λανθασμένος», είπε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων της ΠΕΟ.
Συνέχισε λέγοντας ότι εκμεταλλευόμενοι την ύφεση που παρατηρείται στον οικοδομικό κλάδο, αλλά περισσότερο την παρουσία φθηνών εργατικών χεριών από άλλες χώρες, οι εργοδότες οδηγούν τους Κύπριους εργαζομένους στην ανεργία.
Καταδίκασε στη συνέχεια την απαράδεκτη στάση μεγάλης μερίδας εργοδοτών, «να παραβιάζουν κατάφωρα τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργατικές νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στις εργασιακές σχέσεις, καθεστώς μεσαίωνα».
Ο Μιχάλης Παπανικολάου καταδίκασε και την απόρριψη από την ηγεσία της ΟΣΕΟΚ της πρότασης της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας, για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων στην Οικοδομική Βιομηχανία και τόνισε ότι αυτή η απόφαση δείχνει και την προσπάθεια της ηγεσίας των εργολάβων, να υποβαθμίσουν τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου.
Επιπλέον, με ανακοίνωσή τους, οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ καλούν τους εργαζομένους στην Οικοδομική Βιομηχανία και τους Συναφείς Κλάδους να δυναμώσουν την ενότητά τους και να παρευρεθούν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο, για να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και να αποφασίσουν για την πραγματοποίηση της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας σαν πρώτο μέτρο αντίδρασης «για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».
Κι άλλα μέτρα εξαγγέλλει η ΟΣΕΟΚ
Σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις για απεργίες, ο Γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών ΟΣΕΟΚ Ν. Κελεπέσιης είπε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν θα αλλάξει στάση, αλλά αντίθετα θα προχωρήσει στη λήψη και άλλων μέτρων σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι συνθήκες στον οικοδομικό τομέα. «Ας κάνουν απεργία για ένα μήνα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά», είπε ο Ν. Κελεπέσιης.
Ανέφερε ότι «αν το πρόβλημα των εργαζομένων είναι η μη αποδοχή από πλευράς δικής μας της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, τότε να εξηγήσουν στον κόσμο το περιεχόμενο αυτής της πρότασης», προσθέτοντας ότι «προνοούσε, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και γι' αυτό απορρίφθηκε από τους εργοδότες».
«Ο κλάδος καταρρέει»
Ο Ν. Κελεπέσιης αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην κατιούσα που πήρε ο οικοδομικός τομέας. «Πρέπει να δούμε κατάμουτρα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο κατασκευαστικός τομέας καταρρέει. Αν στηριχτούμε στα λόγια των πολιτικών, τότε θα χαθούμε. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε μέτρα», τόνισε.
«Οι εργοληπτικές εταιρείες», πρόσθεσε, «κλείνουν η μια μετά την άλλη και οι ιδιοκτήτες τους ζουν με το ανεργιακό επίδομα, οι απολύσεις εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία το 2011 ξεπέρασαν τις 4.500, ενώ αυτόν το μήνα και τον ερχόμενο αναμένεται άλλο κύμα μαζικών απολύσεων. Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν πλέον ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τους ιδιώτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για στεγαστικά δάνεια. Οι πωλήσεις ακινήτων βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στο ναδίρ και δεν υπάρχει καθόλου ρευστότητα. Υπό αυτές τις περιστάσεις, πώς είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε, αν δεν επιδειχθεί κατανόηση από τις συντεχνίες για μη παραχώρηση της αύξησης της ΑΤΑ για δύο τουλάχιστον χρόνια; Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι περαιτέρω στρίμωγμα των επιχειρήσεων θα οδηγήσει, χωρίς αμφιβολία, σε αύξηση της ανεργίας».
Ο Ν. Κελεπέσιης δευκρίνισε ότι οι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να άρουν τα μέτρα σε περίπτωση που οι συνθήκες στον κλάδο το επιτρέψουν.
Θετικά επέδρασαν στην αγορά ακινήτων οι νέες νομοθεσίες
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλους της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων Λάκης Τοφαρίδης εκτιμά ότι οι νομοθεσίες για μειωμένο ΦΠΑ και κατάργηση μεταβιβαστικών τελών που ψήφισε τους δύο προηγούμενους μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων επέδρασαν θετικά στην αγορά ακινήτων.
«Οι νομοθεσίες που ψήφισε τους δύο προηγούμενους μήνες η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι οποίες αφορούν επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας και κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται ΦΠΑ, έχουν αρχίσει να επιδρούν θετικά στην αγορά ακινήτων», δήλωσε ο Λάκης Τοφαρίδης, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, εξηγώντας πως αυτό καταδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για τον συνολικό αριθμό πωλητηρίων εγγράφων που έχουν κατατεθεί στα Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία.
Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, ενώ για ολόκληρο το 2011 καταγράφηκε μια μείωση της τάξης του 18% (σε σύγκριση με το 2010), ο Δεκέμβριος του 2011 κινήθηκε οριακά πιο κάτω από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σαφώς καλύτερα από το Νοέμβριο του 2011, ο οποίος είχε καταγράψει μεγάλες απώλειες της τάξης του 35%.
Ο Πρόεδρος των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης δήλωσε ακόμη πεπεισμένος ότι η αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάστηκε τον τελευταίο μήνα του 2011 θα συνεχιστεί και κατά το 2012, προτρέποντας το αγοραστικό κοινό να αξιοποιήσει άμεσα τη μοναδική αυτή ευκαιρία που παρουσιάζεται στην αγορά ακινήτων, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η νομοθεσία που αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είναι μόνιμη, σε αντίθεση με αυτήν που αφορά την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών (όπου επιβάλλεται ΦΠΑ), η οποία είναι προσωρινή και ισχύει μόνο για τους επόμενους πέντε περίπου μήνες.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …