Η Πάτρα μένει ΕΚΤΟΣ Φυσικού Αερίου για μια ακόμη φορά;;;;

Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου

Η διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών με το φυσικό αέριο, αποτελεί Αναπτυξιακό αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας και του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής μας. Χρόνια τώρα το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής μας προτάσει ως βασικά του αιτήματα την διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με το φυσικό αέριο, με νέους οδικούς άξονες, με σύγχρονο και γρήγορο σιδηρόδρομο που θα μεταφέρει επιβατικό κοινό από και προς την Πάτρα και εμπορεύματοκιβώτια από και προς την βιομηχανική περιοχή.
Δυστυχώς απ' ότι φαίνεται, η περιοχή μας μένει στην "απέξω" γι' άλλη μια φορά.  Οι Βουλευτάδες και οι τοπικοί άρχοντες πηγαινοέρχονται στην Αθήνα σχεδόν "άπραγοι" και χωρίς κανέναν απολύτως συντονισμό μεταξύ τους. Καμία απολύτως διεκδίκηση δεν φαίνεται να γίνεται με τρόπο συλλογικό και αποτελεσματικό, όχι γιατί βρισκόμαστε σε "χαλεπούς - μνημονιακούς καιρούς", αλλά γιατί κάποιοι άλλοι οραματίζονται και ενεργούν με καλύτερο τρόπο για τις περιοχές τους.
Περίπου 160 εκ. ευρώ νέες επενδύσεις και 1500 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει η

επέκταση των δικτύων των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας, Νικ. Τσώνη με θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας».
Ειδικά για την περίπτωση των ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο κ. Γ.  Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής 444 χιλιομέτρων με πέντε κεντρικά σημεία ανάπτυξης του δικτύου διανομής: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα. Οι ετήσιες ποσότητες φυσικού αερίου – οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις ανώτατες ποσότητες που έχουν προσδιορισθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι εκατόν εξήντα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα (165.000.000μ³) ανά έτος για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Οι θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν και θα αφορούν άμεσα τη λειτουργία της επιχείρησης και την κατασκευή των δικτύων έως το 2015, ξεπερνούν τις 500. Το ύψος της επένδυσης για την περίοδο 2012-2015 είναι 55 εκ. ευρώ, ενώ η υφιστάμενη επένδυση της ΔΕΠΑ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας είναι περίπου 63 εκ. ευρώ. Σύνολο, περίπου 120 εκ. ευρώ επένδυση στην περιοχή.

«Η λειτουργία των νέων ΕΠΑ θα είναι εκ των πραγμάτων αποκεντρωμένη. Η απόφαση για την θέση της έδρας κάθε ΕΠΑ, θα πρέπει να ληφθεί από τη διοίκηση της νέας εταιρίας, ελπίζουμε με βάση τεχνικοοικονομικά, επιχειρηματικά και άλλα κριτήρια. Όμως η λειτουργία των νέων ΕΠΑ, είναι εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Και εδώ τίθεται το εξής ερώτημα προς τους πολιτικούς "εκπρόσωπούς" μας. Υπάρχει κανείς που να είναι διατεθιμένος, έστω και τώρα, να υπερασπιστεί (αντιτασσόμενος σθεναρά στην κεντρική πολιτική εξουσία) τα συμφέροντα των πολιτών της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της Ευρώπης ή απλά μας ενδιαφέρει μόνο η προσωπική μας ανέλιξη σε Κυβερνητικά και άλλα κλιμάκια άσκησης εξουσίας;
Υ.Γ. Μην αυταπατώνται ορισμένοι. Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες δεν θα κρίνουν με μοναδικό κριτήριο ποιος ή ποιοι ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Όλοι θα κριθούν (θετικά ή αρνητικά) και για τις υπηρεσίες που προσέφεραν ή δεν προσέφεραν σε τοπικό επίπεδο. Και σε επίπεδο δράσης και προσφοράς κάποιοι παίρνουν το απόλυτο ΜΗΔΕΝ!!!
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega

Νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega   Στην …