OAKKE: Σκληρή ανακοίνωση σε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ για Χαλυβουργία Βόλου

Στο email του Ergasianews προωθήθηκε ένα post που πραγματικά ήταν απρόσμενο. Πρόκειται για μια σκληρή ανακοίνωση της αριστερής Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (ΟΑΚΚΕ), η οποία βάλει εναντίον των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ και του ΚΚΕ σχετικά με την αποτυχημένη κινητοποίηση τους για κλείσιμο του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο Βόλο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Παννατικής Απεργίας.
Σας παραθέτουμε το άρθρο με τίτλο "ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΖΟ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ"  έτσι όπως αναρτήθηκε στα blog "ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ" και στο blog της ΟΑΚΚΕ και τα συμπεράσματα δικά σας.
"Χαλυβουργία, ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΖΟ ΤΟΥ ΨΕΥΤΟΚΚΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
Σε νέα εκστρατεία προχώρησαν σήμερα τα χαράματα (17 του Γενάρη) οι σοσιαλφασίστες του ΠΑΜΕ και του ψευτοΚΚΕ ενάντια στους εργάτες και το εργοστάσιο της ελληνικής χαλυβουργίας στο Βόλο.
Μετά την ηθική ήττα τους την περασμένη Πέμπτη (12 του Γενάρη) όπου ναι μεν κατάφεραν να κλείσουν το εργοστάσιο αλλά δοκίμασαν την αποδοκιμασία των εργαζομένων και την καταγγελία τους στα ΜΜΕ οι άνθρωποι του ψευτοΚΚΕ δεν έβαλαν μυαλό. Προσπάθησαν και πάλι να κλείσουν το εργοστάσιο του Βόλου και πάλι κινήθηκαν με
πρόσχημα μια 24ωρη απεργία. Δηλαδή κήρυξαν μια 24ωρη παν-αττική απεργία που το βασικό της σύνθημα ήταν η συμπαράσταση στην απεργία των χαλυβουργών του Ασπροπύργου και στα πλαίσια της κήρυξαν μια 24ωρη απεργία του ΠΑΜΕ μόνο στην Μαγνησία. Στην ουσία εδώ και καιρό η απεργία στον Ασπρόπυργο δεν υπάρχει σαν τέτοια, δηλαδή σαν έκφραση της ελεύθερης θέλησης και συμμετοχής των εργατών, και έχει αντικατασταθεί από μια κατοχή του εργοστασίου από το ψευτοΚΚΕ, δηλαδή από μια φασιστική κατάργηση κάθε έννοιας γενικής συνέλευσης και κάθε έννοιας εργοστασιακού σωματείου. Όσο για τη Μαγνησία και πάλι κανείς δεν ακολούθησε την 24 ωρή απεργία παρά μόνο το ΠΑΜΕ και η συνδικαλιστική σφραγίδα του στη Θεσσαλία με την οποία το ψευτοΚΚΕ λερώνει το όνομα του παλιού ήρωα και μάρτυρα πραγματικού κομμουνιστή Μήτσου Παπαρήγα.
Όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα το ψευτοΚΚΕ έβαλε πούλμαν και μετέφερε ανθρώπους του από την Αθήνα και από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλίας. Το πολύ 10 εργαζόμενους κατάφερε να φέρει από τον Ασπρόπυργο και όλοι οι άλλοι, καμιά 200ρια τώρα, ήταν σε μεγάλο βαθμό φοιτητές και λίγοι καθηγητές. Πάλι συγκεντρώθηκαν στις 4 το πρωί έξω από το εργοστάσιο και πάλι ήθελαν να κλείσουν την πύλη του.
Αλλά αυτή τη φορά οι εργάτες ήταν έτοιμοι. Το βράδυ ήταν εκεί η κανονική βάρδια της παραγωγής μαζί με τη διοίκηση του σωματείου και από πολύ νωρίς, πιο νωρίς από τους κνίτες ακόμα και από τις 9 το βράδυ, ήταν εκεί εργαζόμενοι από όλες τις βάρδιες.
Ταυτόχρονα οι εργάτες είχαν συμπαραστάτη τους το σωματείο των φορτηγατζήδων του Βόλου. Είναι πολλές οι νταλίκες, που πάνε καθημερινά το μετάλλευμα στο εργοστάσιο και βγάζουν από αυτό τα έτοιμα σίδερα. Οι οδηγοί παρέταξαν τις νταλίκες τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν πια οι εισβολείς του ΠΑΜΕ να κλείσουν την πύλη του εργοστασίου με τα πούλμαν τους. Αυτό το ενιαίο μέτωπο νταλικιέρηδων- εργατών πρόκυψε από την κοινή τους εντελώς ζωτική ανάγκη να μην κλείσει το εργοστάσιο αλλά και στη συνέχεια από την κοινή δημοκρατική τους οργή ενάντια στους εισβολείς από την επίθεσή τους της 12 του Γενάρη. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι είχαν καλέσει τον τύπο και τα τοπικά κανάλια.
Έτσι οι τραμπούκοι δεν τόλμησαν αυτή τη φορά να πάνε να κλείσουν την πύλη. Αλλά ακόμα και αν αυτό το πετύχαιναν δεν θα μπορούσαν να μιλήσουν για απεργία γιατί έτσι κι αλλιώς οι εργάτες δουλεύαν κανονικά μέσα στο εργοστάσιο ποδοπατώντας την πραξικοπηματική ψευτοαπεργία-βιασμό που είχαν επιχειρήσει οι σοσιαλφασίστες Εκείνο που έκαναν λοιπόν οι τραμπούκοι αυτή τη φορά ήταν να πάνε απέναντι και να αρχίζουν να κάνουν συνθηματολογούν με δυνατά ηχητικά που κουβάλησαν μαζί τους.
Αλλά πως να σηκώσουν το ηθικό των επίδοξων εισβολέων τα ηλεκτρικά κύμβαλα όταν οι πραγματικοί βιομηχανικοί εργάτες είχαν σηκώσει απέναντί τους στο εργοστάσιο μια σειρά πανώ με συνθήματα όπως «ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΟΥΦΑΡΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ», «ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ» (που το υπέγραφε το σωματείο αυτοκινητιστών Μαγνησίας) ενώ δέσποζε ένα πελώριο πανώ 10 μέτρων που έγραφε: «ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ»; Αυτό το πανώ δεν συμβολίζει μόνο τη μάχη που δίνουν οι χαλυβουργοί της Θεσσαλίας για τη δουλειά και για τη ζωή τους αλλά σηματοδοτεί αντικειμενικά και μια νέα ιστορική στιγμή για το εργατικό και γενικότερα το δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί δεν σηκώθηκε σαν μια έκφραση στιγμιαίας οργής ενάντια σε μια στιγμιαία άδικη και βίαιη πράξη. Σηκώθηκε σαν έκφραση συσσωρευμένης αρνητικής πείρας δεκαετιών, πείρας όχι μόνο των εργατών, αλλά όλου του λαού, όλης της κοινωνίας ενάντια στο πιο καταστροφικό των παραγωγικών δυνάμεων οπότε και της εργατικής τάξης, στο πιο αλαζονικό και στο πιο φασιστικό πολιτικό ρεύμα της χώρας. Και η καταγγελία δεν διατυπώθηκε μόνο συλλογικά από ένα πανώ. Εκφράζοντας όλο αυτό τον κόσμο τόσο ο πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου όσο και ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών Μαγνησίας μίλησαν στο πιο μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλίας, το TRT (η συνένετυξή τους προβλήθηκε στις 9μμ σήμερα) και κατήγγγειλαν ανοιχτά το ΠΑΜΕ σαν φασίστες. Ο πρώτος τους δήλωσε ότι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τη δουλειά τους και το μέλλον τους και κανένας άλλος αντί γι αυτούς. Ο δεύτερος είπε ότι από το εργοστάσιο δεν ζουν μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτό άλλά άλλες 400 οικογένειες και δεν θα αφήσουν το ΠΑΜΕ να τις καταστρέψει.
Οι σοσιαλφασίστες έχουν διαπράξει πολλά και μεγάλα αναπάντητα ως τώρα και άγνωστα στους πολλούς εγκλήματα ενάντια στη χώρα και το λαό μας γι αυτό ξεστομίζουν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι φίλοι τους με μια τέτοια σιγουριά και τόλμη τόσο βαριές καταγγελίες ενάντιά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ψευτοΚΚΕ δεν κάνει μόνο προβοκατόρικους υποτίθεται «υπεραριστερούς», στην πραγματικότητα υπερδεξιούς, «αγώνες» για να κλείνει επιχειρήσεις, αλλά έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει κατά κόρο τα πιο μεγάλα και βρώμικα πουλήματα ενάντια σε πραγματικές εργατικές διεκδικήσεις όπου τα αφεντικά, και συνήθως είναι αυτά τα χειρότερα, είναι φιλικά του.
Πέρα από την ορθότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της Χαλυβουργίας στο Βόλο είναι αντανάκλαση της συσωρευμένης πολιτικής εμπειρίας του λαού, το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ απομονώθηκε τις τελευταίες μέρες εντελώς στο Εργατικό κέντρο του Βόλου και σχεδόν σε όλο τον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, της Θεσσαλίας. Έτσι τοποθετήθηκαν ενάντια στη στάση του ΠΑΜΕ στο ζήτημα του εργοστασίου και οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δεν τολμάγανε ως χθες να αντιπαρατεθούν στο ψευτοΚΚΕ-ΠΑΜΕ για να μην είναι κόντρα στην κεντρική πολιτική και συνδικαλιστική γραμμή των κομμάτων τους.
Έτσι, έχοντας μαζί τους όλο ουσιαστικά το νομό οι εργαζόμενοι κατέβηκαν να δώσουν τη πιο μεγάλη ως τώρα μάχη τους ενάντια στους σοσιαλφασίστες και την κέρδισαν. Από πολιτική και από συνδικαλιστική άποψη οι σοσιαλφασίστες κάναν ένα πολύ μεγάλο λάθος και τούτο γιατί όπως όλοι οι αντιδραστικοί υποτίμησαν τις μάζες. Στην ουσία πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Η ΟΑΚΚΕ χαιρετίζει αυτή την πολύ σημαντική νίκη των χαλυβουργών του Βόλου αν και πιστεύει ότι ο πόλεμος για την σωτηρία της χαλυβουργίας δεν έχει καθόλου τελειώσει. Γιατί ο πραγματικός τους αντίπαλος δεν είναι απλά το ΠΑΜΕ αλλά το βαθύ πολιτικό καθεστώς που βρίσκεται πίσω του. Από την πλευρά της η ΟΑΚΚΕ στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό τους. Στα πλαίσια αυτής της συμπαράστασης σύντροφοί μας κόλλησαν την προηγούμενη βδομάδα και στο Βόλο μαζικά την αφίσσα μας ενάντια στους βιομηχανικούς σαμποτέρ.
Όσο οι σοσιαλφασίστες σαν πολιτικοί δυνάστες της χώρας συνεχίζουν τις απόπειρες τους να βιάζουν τη συνείδηση και τη θέληση των εργατών στον Βόλο και στον Ασπρόπυργο το μόνο που θα πετύχουν τελικά είναι να τους κάνουν ταχύρρυθμα μαθήματα πολιτικής και συνδικαλιστικής επιμόρφωσης και να τους οργανώνουν ταξικά πολύ πιο βαθιά και πιο αποτελεσματικά από όσο το κατάφερναν τόσα χρόνια τα οικονομικά τους αφεντικά συγκρουόμενα μαζί τους στο καθαυτό οικονομικό επίπεδο.
Σχόλιο του ERGASIANEWS: Το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ συμπεριφέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος Α.Ε στον Βόλο, αλλά και σε άλλους εργασιακούς χώρους, δεν σημαίνει ότι ο αγώνας των Χαλυβουργών της ίδιας εταιρείας στον Ασπρόπυργο δεν είναι δίκαιος.
Τα υπόλοιπα σχετικά με τις πρακτικές των συγκεκριμένων δυνάμεων είναι γνωστά και δεν χρειάζονται επιπλέον σχολιασμό.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Eκπαιδευτικά προγράμματα κρατουμένων | ΣΚΑΪ

Η ΔΥΠΑ σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη …

5 comments

 1. Γράκχος Μπαμπέφ

  Καιρός είναι να βρεί το μάστορα του το ΠΑΜΕ που έχει γίνει κράτος εν κράτει και καταστρέφει μαζί με όλο το καθεστώς τη παραγωγική βάση της χώρας.Οι εργαζόμενοι που σκέφτονται και έχουν γνώση της πραγματικής κατάστασης δεν θα αφήσουν ασύδοτους τους τραμπούκους και τους κομματικούς μισθοφόρους να τους εξαθλιώσουν και μετά να τους υποτάξουν και να τους μετατρέψουν σε ζητιάνους του φαιοκκόκονου καθεστώτος και των ρωσοκινέζων αφεντικών του.Χωρίς εργοστάσιο δεν υπάρχει εργατική τάξη.

 2. εισαστε τοσο τυφλωμενοι απο το μισος που δεν ειδατε τους χαλυβουργους του απροπυργου εξω απο τη χαλυβουργια του βολου.Φυσικα δε ρωτησατε να μαθετε αν οι εργατες του Βολου περιφρουρησαν το εργοστασιο παρα τη θεληση τους.Σιγουρα υπηρχαν μερικα ρουφιανακια μαζι με το πουλημενο σωματειο που σχεδιασαν αυτη τη φαρσα-περιφρουρηση οι περισσοτεροι ομως ξεκινησαν για να δουλεψουν και βρεθηκαν να μη μπορουν να αντιδρασουν αφου ουτε να φυγουν μπορουσαν γιατι τους ειχαν μαζεψει με το λεωφορειο για να μη μπορουν να φυγουν οταν θα ανακαλυπταν το φιασκο.Ουτε κουβεντα να ενωθουν με το ΠΑΜΕ και τους συναδελφους απο τον Ασπροπυργο, την επομενη μερα θα ηταν απολυμενοι.Ετσι τα ειδαμε εμεις απο μεσα.Το ΠΑΜΕ συμπαραστεκεται στους απεργους χαλυβουργους και ειναι ο μονος φορεας που το κανει ουσιαστικα.
  ΥΓ>αντι να τα βαζετε με το ΠΑΜΕ βαλτε τα με αυτους που αφησαν την ΚΟΝΤΙ να κλεισει, το ΕΚΒ χειρηστηκε το θεμα και το εργοστασιο σημερα ειναι κλειστο μεχρι να ξανανοιξει με νεους φθηνοτερους εργατες.Τα εργοστασια δεν τα κλεινουν οι εργατες και το ΠΑΜΕ αλλα τα αφεντικα και τα τσιρακια τους

 3. Το ERGASIANEWS απαντώντας στον ανώνυμο φίλο, τον ενημερώνει ότι ούτε τυφλωμένοι είμαστε, ούτε στόχος μας είναι το ΠΑΜΕ. Μεταφέρουμε απλά τις απόψεις αυτούσιες, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσα στο blog της Οργάνωσης για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (οακκε).
  Με αφορμή όμως το σχόλιο του ανώνυμου φίλου, μπορούμε να υπενθυμίσουμε ότι το μοναδικό κόμμα που διατηρεί κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με κρατικές επιδοτήσεις είναι το ΚΚΕ. Για τις μοναδικές επιχείρησεις που το ΠΑΜΕ δεν έχει κάνει διαμαρτυρία ή έστω καταγγελία όταν απολύονται συνάδελφοι, είναι η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, ο 902 και ο Ριζοσπάστης. Και αυτοί οι συνάδελφοι είναι εργαζόμενοι.
  Εμείς ως ERGASIANEWS δεν έχουμε παρωπίδες. Όπως αναδεικνύουμε τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ και κρτικάρουμε τη στάση του ΠΑΜΕ, έτσι αναδεινύουμε και το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ και οιουδήποτε άλλου κόμματος.
  Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το πρόβλημα και χτυπάμε αυτόν που κάθε φορά το δημιουργεί.

 4. Υ.Γ. Για τους Χαλυβουργούς και για το δίκαιο του αγώνα του ενός ή του άλλου εργοστασίου, θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους. Επιλογή του Σωματείου του ασπροπύργου η αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Επιλογή του Σωματείου του Βόλου και των εργαζομένων να προτάξουν μια πιο συμβιναστική λύση. Η ιστορία θα δείξει!!!

 5. αρχικα οταν ενας ανθρωπος δουλευει για μια ιδεολογια δεν χρειαζεται να πληρωνεται, το ΚΚΕ εχει μη κερδοσκοπικες οπως εχει αποδειχθει επιχηρησεις που προπαγανδιζουν τις ιδεες του κομματος και οι εργαζομενοι δουλευουν για το κομμα,για την ιδεολογια οχι για το κερδος.Οταν κλεισει ο 902 δε θα παει να ανοιξει καπου αλλου ουτε θα παρει εργαζομενους με νεες πολυ φθηνες συμβασεις.
  Ας μιλησουμε τωρα για το πιο σημαντικο και σου μιλαω ζωντας απιστευτες στιγμες απο μεσα.Τη συνελευση-φιασκο με τους μισους εργαζομενους αποντες την εχει σημαια το σωματειο που την εστησε αφου τη στιγμη που εγινε η ψηφοφορια 2 βαρδιες δουλευαν ηδη στα 2 εργοστασια και αλλες 2 ετοιμαζοντουσταν να μπουνε οποτε βαλτα κατω και βρες ποσοι ψηφισαν.Και φυσικα αρνουνται κατηγορηματικα να καλεσουν νεα συνελευση οπου θα συμμετεχουν ολοι οι εργαζομενοι και θα ψηφισουν ΟΛΟΙ.Δε θελω να μιλησω για την τρομοκρατια και αλλα δεινα θα μας παρει ωρες.Το πιο απλο που θελουν πολλοι ειναι μια νεα συνελευση σε συνεργασια με το σωματειο του Ασπροπυργου να ακουσουμε τι εχουν να πουν που θα ειναι παροντες ΟΛΟΙ οι εργατες,θα κρινουν και θα ψηφισουν.Το αυτονοητο!