Τραγική η κατάσταση στις επιχειρήσεις της Εύβοιας



Ο Πρόεδρος του ΕΚΕ, Στέφανος Μπασινάς και η Μ.Σμυρναίου
Ο Πρόεδρος του ΕΚΕ, Στέφανος Μπασινάς
και η Μ.Σμυρναίου
Τα προβλήματα στο Νομό της Εύβοιας, όσο αφορά τους εργαζόμενους χειροτερεύουν καθημερινά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου η κατάσταση στις επιχειρήσεις έχει διαμορφωθεί ώς εξής.
Στη ΣΕΛΜΑΝ, η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους, από τον κ. Αδαμόπουλο, με απειλές, ακόμη και για την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, εντείνονται. Δεν τους πτοούν ούτε οι μηνήσεις, οι αγωγές, τα πρόστιμα, οι προανακριτικές διαδικασίες και συνεχίζουν απτόητοι την καταπάτηση της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους Νόμους.

Η ΝΕΟΣΕΤ, έπειτα από τις αθρόες απολύσεις, εργολαβοποίηση ολόκληρων τμημάτων μονομερείς επιβολή ελαστικών μορφών εργασίας (τριήμερα, τετραήμερα κ.λ.π.), έπειτα από άδειες άνευ αποδοχών, σταμάτησε πλέον να πληρώνει τους εναπομείναντες εργαζόμενους, προσπαθώντας να τους αναγκάσει σε αποχώρησή τους χωρίς αποζημίωση.

Τα BODYLINE στη Χαλκίδα σταμάτησαν τη λειτουργία τους, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Σεπτέμβρη και τους πιέζουν να υπογράψουν οικιοθελείς αποχωρήσεις, χωρίς να τους καταβάλλουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ,λ,π,, με αντάλλαγμα το χαρτί της απόλυσης, για να μπουν στον ΟΑΕΔ.

Με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και της Επιθεώρησης Εργασίας, τους προέτρεψαν σε επίσχεση εργασίας, όπου αυτοδίκαια, με την παρέλευση ενός μήνα, θα μπουν στο Ταμείο ανεργίας, διεκδικώντας και αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ νομίμως και απαρεγκλίτως.

• Στην ΙΝΤΕΡΚΕΜ, υπάρχει πρόταση από την εργοδοσία, εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία τριημέρου, χωρίς να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της Εταιρίας.
Το Σωματείο αντιπρότεινε πολλές λύσεις, όπου κύριο μέλημα είναι η προστασία ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας.

• Εν τω μεταξύ οι επιχειρήσεις του έτοιμου μπετόν, συνεχίζουν να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Τελευταίο κρούσμα είναι στην επιχείρηση ΦΡΥΓΑΝΙΩΤΗΣ στο Αλιβέρι, όπου έκλεισε, χωρίς να καταβάλει δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λ.π.

• Στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ, εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι πάνω από 7 μήνες οι εργαζόμενοι και ευελπιστούν σε κάποιο καλύτερο μέλλον από κάποιες παραγγελίες που τους έχουν ανατεθεί (Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ).
Το να έχει πληρώσει κάποιος εργοδότης στην ώρα του έχει καταντήσει είδηση.

• Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μαγαζιά έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.

• Τέλος και στα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΑΥΛΙΔΑΣ, έπειτα και από δήλωση του Προέδρου του Σωματείου συν, Θανάση ΤΣΑΛΛΑ, παρόλο που απασχολούν πολλούς εργολάβους , κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, εργασιακές, μισθολογικές, ασφαλιστικές, πρότειναν στους εργαζόμενους μείωση μισθών από 10% έως 40%, αλλιώς θα προχωρήσει σε εφαρμογή του ποσοστού απολύσεων, που τους επιτρέπει ο Νόμος (Ο Νόμος επιτρέπει με αυτές τις συνθήκες τη λειτουργία του ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ);

Αυτά και πολλά άλλα είναι οι συνθήκες που επικρατούν στον πρωτοφανή εργασιακό μεσαίωνα που ζούμε.
ΟΙ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΔΕ ΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕ ΟΛΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΑ
ΔΕ ΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΛΑΝ ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΟΠΕΡΝΑΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΑ ΜΕ
ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ!!!!(ΑΣΙΜΟΣ)
Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …