35.000 θέσεις εργασίας το 2012 σε εργα αυτεπιστασίας των δήμων

Στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να βγει στον αέρα το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας με το οποίο θα απασχοληθούν συνολικά 120.000 άτομα σε βάθος τριετίας (2012-2014). Μόνο για το 2012 έχουν προβλεφθεί 35.000 θέσεις εργασίας. σε έργα αυτεπιστασίας των δήμων.
Στα γραφεία του ΑΣΕΠ βρίσκεται το σχέδιο απόφασης των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας που αφορά τη διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης. Αναμένεται να εγκριθεί μέσα στην εβδομάδα και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ετσι, θα ανάψει πράσινο φως για να προχωρήσει ο ΟΑΕΔ στην έκδοση της πρόσκλησης προς τους ανέργους. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα κληθούν εντός 15-20 ημερών να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής για την κατάρτιση του Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων.
Στην πρόσκληση θα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι φορείς, οι ειδικότητες πρόσληψης, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα γενικά και

ειδικά προσόντα πρόσληψης και οι προθεσμίες για αιτήσεις και δικαιολογητικά. «Πρόκειται για γιγαντιαίο εγχείρημα καθώς απαιτεί συντονισμό πολλών φορέων και στόχος ήταν να διασφαλιστεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου», τονίζει ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος που έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά μέσω αυτού θα ενισχυθεί και η τοπική αγορά», επισημαίνει.

Ποιοι θα επιλεγούν
Μετά την υποβολή των αιτήσεων ο ΟΑΕΔ κατατάσσει τους υποψηφίους σε ενιαίο Πίνακα Κατάταξης κατά αλφαβητική σειρά, ο οποίος μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων εγκρίνεται από το ΑΣΕΠ. Για την επιλογή προσωπικού οι δήμοι υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα προς το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ζητούμενες ειδικότητες, ο αριθμός των θέσεων και η προβλεπόμενη διάρκεια απασχόλησης.

Η επιλογή γίνεται από τον Πίνακα Κατάταξης βάσει της υψηλότερης συνολικά βαθμολογίας των υποψηφίων που ανήκουν στις ζητούμενες ειδικότητες και έχουν δηλώσει ως πρώτη προτίμηση τους συγκεκριμένους δήμους, και ακολουθούν εκείνοι που τους δήλωσαν ως δεύτερη ή τρίτη. Σε περίπτωση ισοβαθμίας προηγούνται υποψήφιοι με περισσότερες μονάδες στο κριτήριο της ανεργίας και, αν προκύψει και πάλι ισοβαθμία, όσοι έχουν περισσότερες μονάδες στο κριτήριο της ηλικίας και ακολούθως στα υπόλοιπα κριτήρια των ανήλικων τέκνων και της ανεργίας συζύγων.
Υποβολή αιτήσεων
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας 18-65 ετών. Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνει στη βάση τεσσάρων βασικών κριτηρίων, τα οποία είναι ο χρόνος ανεργίας, η ηλικία, η ύπαρξη ανήλικων τέκνων και η πιθανή ανεργία των συζύγων τους. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ θα δοθεί δυνατότητα υποβολής μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.Αν με την πρόσκληση του ΟΑΕΔ απαιτείται για την απόδειξη κάποιων κριτηρίων η υποβολή συγκεκριμένων αποδεικτικών στοιχείων, αυτό θα γίνεται αυτοπροσώπως από τους υποψηφίους ή μέσω νόμιμων αντιπροσώπων τους στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του Οργανισμού.Οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία μόνο αίτηση συμμετοχής, στην οποία θα δηλώνουν μία μόνο ειδικότητα από αυτές που αναφέρονται στην πρόσκληση. Θα έχουν ωστόσο δικαίωμα να δηλώσουν έως και τρεις δήμους στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν κατά σειρά προτίμησης.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χατζηδάκης για μείωση ΦΠΑ: «Οι αγρότες χρειάζονται στήριξη»

«Στόχος μας η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», δήλωσε ο …