Συνάντηση για τα εργασιακά

Πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία της ένωσης των επαγγελματοβιοτεχνών η κρίσιμη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις.Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να διαμορφώσουν πλαίσιο συμφωνίας με διαδικασίες -εξπρές, ενόψει της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με το κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών.

Οι αξιώσεις της "τρόικας", οι οποίες έχουν συνδεθεί με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, αφορούν το σύνολο των θεμάτων που περιλαμβάνονται στο "κόστος εργασίας", συμπεριλαμβανομένων των κατώτερων αμοιβών των δώρων, καθώς και αλλαγών στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές οργανώσεις, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέτουν θέμα μείωσης των κατώτερων αμοιβών ή κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Ζητούν όμως το "πάγωμα" των μισθολογικών αυξήσεων για μια τριετία και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, έχει διευκρινίσει ότι δεν θα δεχθεί συζήτηση για αλλαγές στην υφιστάμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται οι κατώτεροι μισθοί και τα δώρα.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς και εξωθεσμικοί εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών (π.χ Μισθοφόροι Καθηγητές Εργατικού Δικαίου), έχουν θέσει στο παρασκήνιο προς την τρόικα αλλά και προς την κυβέρνηση θέματα αλλαγής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Έχει τεθεί θέμα αλλαγής της νομοθεσίας για τη διαιτησία ώστε να μην επιτρέπεται η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων και η κατάργηση της μετενέργειας, της ισχύος δηλαδή των συλλογικών συμβάσεων έξι μήνες μετά τη λήξη τους ώστε να διευκολύνεται η σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Μια συμφωνία των εταίρων, ακόμη και περιορισμένη, θεωρείται σημαντική αφού θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματευτικών ελιγμών στις συναντήσεις της Κυβέρνησης με την "τρόικα".

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογική δήλωση 2024: Όλες οι αλλαγές στo νέο Ε1

Ποιες είναι οι αλλαγές στο νέο Ε1 σε σχέση με πέρσι Του Χρυσόστομου Τσούφη To …