Από τους φτωχούς τα παίρνει η ΔΕΗ και απ αυτήν οι Ελβετοί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Σε κατάληψη του Ορυχείου Αμυνταίου προχώρησαν τα συνδικαλιστικά στελέχη του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» φρενάροντας τις μετακινήσεις εργαζόμενων που ξεκίνησε η ΔΕΗ «κρύβοντας» τις εξελίξεις και την ταχύτητα των διαδικασιών ξεπουλήματος των μονάδων, πίσω από το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για το εν λόγω προσωπικό που επιτελεί έργο για λογαριασμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι δε θα διαπραγματευτεί, δε θα συνηγορήσει και δε θα επιτρέψει ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ μετακίνηση εργαζόμενου προς άλλους χώρους.
Η κατάληψη, με τον κίνδυνο να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου, θα συνεχίζεται μέχρι να υπάρξει λύση που θα ικανοποιεί την θέση του συνδικάτου.
Η προστασία των εργαζόμενων αποτελούσε και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του σωματείου και ως τέτοια θα την διατηρήσουμε.

Γραφείο Τύπου
=================================
Hellas Power-Energa: Τα λεφτά πήγαιναν... Ελβετία
Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η

προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Ελένη Ράικου με αφορμή πόρισμα του επικεφαλής εισαγγελέα της αρχής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα Παναγιώτη Νικολούδη σχετικά με υπόθεση που αφορά συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΣΜΗΕ-ΡΑΕ με τις εταιρίες Hellas Power και Energa.
Από το πόρισμα του κ. Νικολούδη φαίνεται ότι η εταιρίες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αντι να το αποδίδουν στη ΔΕΗ τα χρήματα κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς. Πριν απο σχεδόν έναν μήνα οι συγκεκριμένες εταιρίες επιχειρήθηκε να μεταβιβαστούν σε αραβο-ρωσικό fund.
Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου.

Νωρίτερα, το euro2day ανέφερε:
Επανέρχονται στη ΔΕΗ οι περίπου 200.000 καταναλωτές που έπαιρναν λογαριασμούς από τις εταιρείες Energa και Hellas Power, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές αφαίρεσαν από αυτές το δικαίωμα συναλλαγών στην ηλεκτρική ενέργεια, λόγω υψηλών οφειλών στη χονδρεμπορική αγορά
Η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ σε κοινή τους ανακοίνωση καθησυχάζουν τους καταναλωτές ότι δεν πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε επίπτωση από την εξέλιξη αυτή. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι πελάτες των δύο εταιρειών.
Οι εξελίξεις τις οποίες είχε περιγράψει από xθες το euro2day, έγιναν αναπόφευκτες μετά την παρέλευση και της τελευταίας προθεσμίας που έθεσε ο ΔΕΣΜΗΕ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στις δύο εταιρείες, να καταβάλουν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας το ποσό των 27 εκατομμυρίων, που αποτελεί μέρος της αναγνωρισμένης από τις δύο εταιρείες οφειλής από αγορές ρεύματος.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ αναφέρει:

"Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας ENERGA και HELLAS POWER από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές, ENERGA και HELLAS POWER, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ Α.Ε.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών (3) μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους".
Άμεσα, με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ Α.Ε., ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου, θα ενημερώσει σχετικά τους παραπάνω πελάτες".

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

"Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή δύο συγκεκριμένων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Αγοράς, η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:
• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00).

Η κόντρα για τις οφειλές

Όπως είχε μεταδώσει το euro2day.gr το απόγευμα της Δευτέρας, η ΡΑΕ απέστειλε με δικαστικό κλητήρα στις δύο εταιρείες πρόσκληση για ακρόαση και με θέμα την άρση των αδειών καθώς δεν πληρώθηκε η δόση των 27 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα, μάλιστα, ο ΔΕΣΜΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποκρούει τις αιτιάσεις των δύο εταιρειών ότι τους οφείλονται μεγάλα ποσά. Στην ανακοίνωση του ΔΕΣΜΗΕ αναφέρεται πως "οι δύο εταιρείες οφείλουν μεγάλα ποσά. Μέρος των οφειλών τους αναγνωρίζεται από τις εταιρείες αυτές, ενώ άλλο κατά πολύ μικρότερο μέρος αυτών αμφισβητείται από αυτές.
Σημειώνει μάλιστα ότι "όλοι οι λοιποί ισχυρισμοί των εταιρειών αυτών και η αναφορά αυτών σε αγωγές και μηνύσεις τους κατά του ΔΕΣΜΗΕ και των εκπροσώπων μας στερούνται σοβαρότητα και γι’ αυτό δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω σχολιασμού τους". Επιβεβαιώνει δε ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καταγγελία των Συμβάσεων Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας των δύο εταιρειών Hellas Power Α.Ε. και Energa Power Trading Α.Ε.» (ολόκληρη η ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).
Η δραματική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της άρνησης των ρυθμιστικών φορέων να αποδεχθούν ενδιάμεση πρόταση του νέου μετόχου των δύο εταιρειών, Worldwide Energy Fund, να καταβάλει μέρος της οφειλής σε καθυστέρηση ύψους 27 εκατ. ευρώ, το οποίο ανέρχεται σε 15 εκατ., και το υπόλοιπο να καταβληθεί μετά το ξεμπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή καθώς συνοδευόταν από τον όρο ο ΔΕΣΜΗΕ να αναγνωρίσει και να εγγράψει στο μητρώο του την Energa Retail, η οποία αποσχίσθηκε από την Energa προκειμένου να ασκεί τις δραστηριότητες της λιανικής.
Ως γνωστόν, οι δύο εταιρείες εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζουν ότι η ENERGA και η HELLAS POWER διεκδικούν από τον ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς από παρατυπίες, στρεβλώσεις και υπερχρεώσεις τους συνολικό ποσό... 340 εκατ. ευρώ (ολόκληρη η ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό).
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/676529/Article.aspx
=======================================
ΔΕΗ: Διευκρινίσεις για παροχή υπηρεσιών Η/Ε

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), με την οποία γνωστοποιήθηκε η διαγραφή δύο συγκεκριμένων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Αγοράς, η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει για τα ακόλουθα:

• Σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των πελατών των εταιρειών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.

• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των εταιρειών αυτών, με 31.12.2011, προς τη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου έναντι βεβαιωμένων χρεώσεων χρήσης δικτύου για τους πελάτες Μέσης Τάσης και Χαμηλής Τάσης που εκπροσωπούν ανέρχεται σε € 64,7 εκατομμύρια. Η ΔΕΗ έχει προβεί σε καταγγελία των εταιρειών προς τη ΡΑΕ, ενώ έχουν κατατεθεί και αγωγές εναντίον των δύο εταιρειών.
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2012

Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Πόλεμος χαρακωμάτων δύο μέρες πριν από τις κάλπες

Εκτιμώ και σέβομαι στην κυρία Αχτσιόγλου, λέει ο συνυποψήφιός της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ  …