ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ: ΑΤΑ και αυξήσεις αλλιώς απεργίες

Τη λήψη απεργιακών μέτρων σε όσα ξενοδοχεία δεν καταβάλλουν αυξήσεις και ΑΤΑ στους εργαζομένους, αποφάσισαν οι κλαδικές της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Οπως δήλωσαν οι ΓΓ των κλαδικών των δύο συντεχνιών, Λευτέρης Γεωργιάδης και Περικλής Περικλέους, ουσιαστικά τα ξενοδοχεία τελούν από σήμερα σε κατάσταση απεργίας μέχρι την καταβολή των αυξήσεων και της ΑΤΑ, με την επισήμανση ότι η κατάσταση αφορά τη μειοψηφία των ξενοδοχείων.
Επισημάνθηκε πως όποιο ξενοδοχείο δεν καταβάλει τα ωφελήματα, θα είναι σε κατάσταση απεργίας και οι απεργιακές επιτροπές θα αποφασίσουν πότε θα

κάνουν την απεργία στο κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τις δηλώσεις των συντεχνιακών, η μη καταβολή ΑΤΑ και αυξήσεων αφορά τη μειοψηφία των ξενοδόχων και εκφράστηκε η ευχή, το παράδειγμά τους να ακολουθήσουν και άλλοι ξενοδόχοι.
Ο ΓΓ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ Περικλής Περικλέους δήλωσε ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν ήδη δώσει οδηγίες για καταβολή της ΑΤΑ και των αυξήσεων, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα.
«Ευελπιστούμε ότι και οι άλλοι ξενοδόχοι που δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να προχωρήσουν στις αυξήσεις και την ΑΤΑ», σημείωσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Περικλέους είπε ότι «ο ένας εκ των δύο συνδέσμων, ο ΣΤΕΚ, από ότι πληροφορούμαστε έχει δώσει οδηγίες να προχωρήσουν να δώσουν αύξηση και ΑΤΑ, ενώ και μέλη του ΠΑΣΥΞΕ έχουν επίσης δώσει οδηγίες».
Ο ΓΓ της ομοσπονδίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης, είπε ότι οι υπάλληλοι πληρώνονται στις 4 Φεβρουαρίου και θα διαφανεί κατά πόσο θα παραβιαστεί η σύμβαση μονομερώς από οποιοδήποτε ξενοδόχο μετά από αυτή την ημερομηνία.
«Εμείς εν πάση περιπτώσει κάνουμε ξεκάθαρο ότι σήμερα τα συμβούλιά μας θεωρούν την μη καταβολή της αύξησης και τιμαρίθμου στους μισθούς Ιανουαρίου εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και αποφάσισαν τη λήψη μέτρων εκεί και όπου δεν θα παραχωρηθούν αυξήσεις και τιμάριθμος», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Ξεκαθάρισε ότι έχει δοθεί εξουσιοδότηση στις ηγεσίες των συντεχνιών να χειριστούν αναλόγως την κατάσταση, το πότε και το πώς θα γίνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι χειμώνας και πολλά ξενοδοχεία είναι κλειστά.
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι στα ξενοδοχεία που είναι κλειστά, προς το παρόν δεν τίθεται θέμα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι με αναστολή και οι όποιες αυξήσεις τις οποίες δικαιούνται, θα πρέπει να καταβληθούν με την έναρξη της σεζόν.
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως σε σημαντικά ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι έχουν δώσει οδηγίες στα λογιστήρια να καταβληθούν αυξήσεις και τιμάριθμος, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιλύεται το πρόβλημα».
«Επίσημα τουλάχιστον, ο ΠΑΣΥΞΕ δεν έχει αποσύρει την οδηγία που σημαίνει ότι σε κάποια ξενοδοχεία, δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό, θα έχουμε πιθανότατα πρόβλημα μη καταβολής και αυτό σημαίνει λήψη μέτρων», συνέχισε.
Είπε επίσης ότι αν υπάρξει ανάκληση της οδηγίας του ΠΑΣΥΞΕ , «θα ήταν ευχής έργο γιατί θα έλυνε το πρόβλημα αμέσως».
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Λεωφορεία. Στάσεις εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Λεωφορεία ΟΑΣΑ – Στάσεις εργασίας την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024   Αστικά λεωφορεία ΟΑΣΑ. Στάσεις εργασίας …