Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Κουτρουμάνη - τρόικας - Τα έσπασαν το βράδυ - Αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση!

- H αναβολή αποδόθηκε σε "τεχνικές δυσχέρειες"
- Η τρόικα απάιτησε να κοπούν όλα τα επιδόματα ακόμα και των ανέργων, των μητέρων και των τρίτεκνων
- Άγνωστο πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση - Όλο το παρασκήνιο

Η εμπλοκή είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και προφανώς και οι 2 πλευρές προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να ξανακαθίσουν με νέα όπλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αναβολή αποδόθηκε σε "τεχνικές δυσχέρειες" αλλά πίσω από αυτές τις δυο λέξεις κρύβεται και
το χθεσινοβραδυνό ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις του τεχνικού κλιμακίου με την γ.γ. του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν καθορίσθηκε ημερομηνία της νέας συνάντησης, παρά μόνο κάποιοι την τοποθετούν την ερχόμενη Πέμπτη.

Χθες, εξετάσθηκαν, στατιστικά και οικονομικά στοιχεία, με τα οποία επιχειρήθηκε να αξιολογηθεί η επίδραση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, και εκείνων που προτείνονται από την ελληνική πλευρά ή την τρόικα στην εξέλιξη της σχέσης του κόστους εργασίας με την παραγωγικότητα, ως το 2015.

Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτό, με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, οικονομομετρικό μοντέλο, το οποίο να οδηγεί σε "αντικειμενικά" συμπεράσματα.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν, ότι ούτως ή άλλως στατιστικά και οικονομικά στοιχεία δεν μπορούν να απαντήσουν σε μείζονα πολιτικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Η τρόικα "ρίχνει στο τραπέζι", εκτός από τη μείωση του βασικού μισθού στα επίπεδα της Ισπανίας, δηλαδή στα 641,50 ευρώ, και τις απολύσεις, το σύνολο των επιδομάτων ακόμη και των περίπου 89 κοινωνικών επιδομάτων.
Πρόκειται για επιδόματα και παροχές σε ανέργους, μητέρες, τρίτεκνους ή πολύτεκνους, ειδικά επιδόματα του υπουργείου Υγείας και παροχές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Η τρόικα θεωρεί "επιδόματα" και τον 13ο και 14ο μισθό. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, τα δώρα περιλαμβάνονται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μια νομοθετική παρέμβαση στο θέμα αυτό, προσκρούει σε διατάξεις του κοινοτικού δικαίου του ελληνικού συντάγματος και σε διεθνείς συμβάσεις, ενώ πλήττει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας, μέρος της οποίας αποτελεί η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Πέμπτη, η νέα συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, ενώ εντός της εβδομάδας επίσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, για την απομείωση του ελληνικού χρέους, και να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ.Χατζηδάκης: Εμπαιγμός των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό με τα ένσημα

Όσα καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμού-Τουρισμού Ένα νέο ακόμη πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της …