Προσφυγή στο ΣτΕ για εξαιρέσεις κλάδων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έντεκα σωματεία εργαζομένων ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες που θεωρούνται ως βαριές και ανθυγιεινές, με ισχύ από την αρχή του 2012.

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων που επί σειρά ετών ήταν ενταγμένες.

Στα Σωματεία αυτά συμμετέχουν εργαζόμενοι από τους κλάδους των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των ελαστικών, των πλαστικών, της αρτοποιίας, της υαλουργίας και των κινηματογραφικών μηχανημάτων (χειριστές).

Στις προσφυγές τους, τα Σωματεία υποστηρίζουν πως

η εξαίρεση κλάδων δεν είναι ατιτιολογημένη, αναφέροντας πως η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα του Συντάγματος περί ισότητας και προστασίας της εργασίας και την οικογένειας.

Η προσφυγή υποστηρίζει επίσης πως η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντίθετη και στο σχετικό νόμο, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μυτιλήνη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με Τούρκους τουρίστες

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την εφαρμογή της έκδοσης της visa express ενώ διαπίστωσε την …