Δυτική Ελλάδα: Το Φυσικό Αέριο...ο Μανιάτης....ο Παπακωνσταντίνου και τα...."Παραμύθια της Χαλιμάς"

Του Δημήτρη Καραγεωργόπουλου
Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, στο Ξενοδοχείο Πόρτο Ρίο, στην οποία βρέθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Στην συνεδρίαση παρέστη, ακόμα, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτές που εκλέγονται στην Δυτική Ελλάδα, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Επιμελητηρίων κ.α.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε στον κ. Μανιάτη και το ζήτημα της επέκτασης στη Δυτική Ελλάδα του δικτύου φυσικού αερίου. «Το αίτημα έλευσης του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα», είπε ο κ. Κατσιφάρας «παραμένει για εμάς ως έχει και τίθεται ανεξάρτητα από το θέμα των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.
Ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι το Υπουργείο εξετάζει ήδη την έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα μέσω ενός αποκεντρωμένου δικτύου διανομής, με μονάδες αποθήκευσης στην περιοχή και με μεταφορά φυσικού αερίου από την Ρεβυθούσα (!!!).
Αυτά είπε ο κύριος Υφυπουργός….
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι η Πάτρα μένει εκτός σχεδιασμών για την επέκταση του Φυσικού Αερίου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν "καίγεται καρφάκι" στον κ. Μανιάτη και στον κ. Παπακωνσταντίνου για την ανατπυξιακή προοπτική της Αχαϊας και της Δυτικής Ελλάδας.
Απλούστατα δεν τους ενδιαφέρουμε. Δεν τους νοιάζει που η βιομηχανική περιοχή της Πάτρας θυμίζει νεκροταφείο βιομηχανικών κτιρίων. Δεν τους "καίγεται καρφάκι" για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες των εργατών που απολύθηκαν από τα εργοστάσια, επειδή αυτά δεν είχαν φθηνή ενέργεια για να ανταγωνιστούν κάποια άλλα και τελικά έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν αλλού. Δεν "ιδρώνει το αυτάκι τους" για τους 3500 απολυμένους της Ολυμπίας Οδού και για τον δρόμο καρμανιόλα. Και γιατί να ιδρώσει το αυτί τους; Αφού τα κορόιδα πληρώνουν ακόμα τα διόδια για να πεθαίνουν στο οδόστρωμα της Πατρών Κορίνθου εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο.
Ο κ. Υφυπουργός έχει δικαίωμα να λέει... "παραμύθια της Χαλιμάς" για τη... διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη Δυτική Ελλάδα, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι αφενός δεν θα είναι (το πιο πιθανό) ξανά Υφυπουργός στις επόμενες εκλογές, αφετέρου το Υπουργείο του προχωρά με γοργούς ρυθμούς, επενδύσεις περίπου 160 εκ. ευρώ και 1500 νέες θέσεις εργασίας για την επέκταση των δικτύων των Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ.Παπακωνσταντίνου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Φθιώτιδας, Νικ. Τσώνη με θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας».
Ειδικά για την περίπτωση των ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα λειτουργεί ένα δίκτυο διανομής 444 χιλιομέτρων με πέντε κεντρικά σημεία ανάπτυξης του δικτύου διανομής: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/Σχηματάρι, Λαμία και Χαλκίδα. Οι ετήσιες ποσότητες φυσικού αερίου – οι οποίες δεν δύνανται να υπερβαίνουν τις ανώτατες ποσότητες που έχουν προσδιορισθεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι εκατόν εξήντα πέντε εκατομμύρια κυβικά μέτρα (165.000.000μ³) ανά έτος για την ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Αυτή είναι η αλήθεια αγαπητοί συμπολίτες. Κατανοώ απόλυτα την αγωνία του Περιφερειάρχη και φίλου μου Απόστολου Κατσιφάρα, να αποσπάσει έστω και μια προφορική δήλωση – δέσμευση για το θέμα αυτό, αλλά το τρένο του Φυσικού Αερίου το έχασε δυστυχώς η Αχαΐα.
Ο κ. Μανιάτης το μόνο που μπορεί να μας πει, είναι λόγια καθησυχαστικά (λόγια του αέρα δηλαδή), όπως μας λέγανε 2,5 χρόνια τώρα και για την Ολυμπία Οδό. Απλά πλησιάζουν οι εκλογές και οι κύριοι αυτοί ξεβολεύτηκαν από τα «μεγάλα γραφεία» των Υπουργείων τους και νομίζουν ότι μπορούν να μας παραμυθιάζουν με φυσικά… ΑΕΡΙΑ και άλλες τέτοιες μπούρδες, ενώ την ίδια στιγμή προωθούν το φυσικό αέριο (και καλά κάνουν) σε άλλες περιοχές σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.
Το θέμα δεν είναι τι παραμύθι μας πουλάνε, αλλά τι παραμύθι αγοράζαμε τόσον καιρό. Και η πραγματικότητα είναι ότι αγοράζαμε "παραμύθια της Χαλιμάς" και μάλιστα πολύ κακής ποιότητας!!!
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ Πέμπτη 28.3.2024

Κορονοϊός, γρίπη, ιός RSV, ενημέρωση ΕΟΔΥ. Ενιαία έκθεση ΕΟΔΥ Πέμπτη 28.3.2024   Ο ΕΟΔΥ προέβη …