Οι ηλικιωμένοι στον Καναδά... εργάζονται!

Οι Καναδοί ηλικίας 60 ετών και άνω καταλαμβάνουν σχεδόν το ένα τρίτο των περίπου 664.000 νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στη χώρα από την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης τον Ιούλιο του 2009, αναφέρεται σήμερα σε μελέτη της τράπεζας Toronto Dominion (TD). Σχεδόν 200.000 από αυτές τις θέσεις εργασίας καταλαμβάνονται από την ηλικιακή αυτή ομάδα.

 
Αλλά το φαινόμενο τούτο δεν περιορίζεται μόνον στο ηλικιακό φάσμα των 60-65, διότι και ο αριθμός των Καναδών άνω των 70 που έχουν βρει εργασία αυξήθηκε κατά 37% από τον Ιούλιο του 2009, ήτοι επιπλέον 55.000 εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης (Οκτώβριος 2008-Ιούλιος 2009) ο Καναδάς απώλεσε περίπου 519.000 θέσεις εργασίας, όμως -και αυτό είναι το πιο εκπληκτικό-περίπου 100.000 Καναδοί άνω των 60 ετών κατόρθωσαν να βρουν εργασία κατ’ αυτήν την περίοδο, τονίζει η τράπεζα.

Το φαινόμενο «εντάσσεται στα πλαίσια μίας ακόμη ευρύτερης τάσης στους κόλπους των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι οποίες βλέπουν τους ηλικιωμένους εργαζομένους να καθίστανται ένα στοιχείο όλο και περισσότερο ζωτικό μέσα στην αγορά εργασίας», υπογραμμίζει η τράπεζα. Η βελτίωση των συνθηκών και της κατάστασης της υγείας, το αυξημένο προσδόκιμο ζωής και οι ελαστικές συνθήκες εργασίας, αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που εξηγούν εν μέρει την κατάσταση, υπογραμμίζεται στην ίδια μελέτη.

Έτσι, η πλειονότητα των εργαζομένων άνω των 60, είτε έχουν θεσεις μερικής απασχόλησης, είτε επιδιώκουν να εργάζονται με δική τους επιλογή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 28% για τους εργαζομένους ηλικίας 25 έως 54 ετών.

Ωστόσο, πολλοί από τους ηλικιωμένους επιστρέφουν στην αγορά εργασίας διότι δεν έχουν κατορθώσει να εξοικονομήσουν αρκετά για το υπόλοιπο του βίου τους, ή λόγω της αύξησης των δανείων τους, τονίζεται στην έκθεση.
Ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς εργασίας για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι αυτός των λιανικών πωλήσεων, όμως πολλοί έχουν βρει εργασία επίσης σε διάφορες εξειδικευμένες επαγγελματικές υπηρεσίες, σε επιστημονικές θέσεις, ως τεχνικοί και σε υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της TD.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Υποκρισία οι δηλώσεις Κασσελάκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Στέφανο Κασσελάκη περί καπηλείας του …