Αυξήσεις στις αποδοχές των δικηγόρων του Δημοσίου

Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται, αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμη και το 15% προβλέπονται για τους έμμισθους δικηγόρους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων και των ανεξάρτητων διοικητικών ή ρυθμιστικών αρχών.
Το «πράσινο φως» για την αυξήσεις αυτές που θα γίνουν πάντως σταδιακά σε βάθος τριετίας άναψε κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Ρόβλια και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη.
Με βάση μάλιστα, την υπουργική απόφαση που

υπογράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου, οι αυξήσεις στις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων ισχύουν αναδρομικά από 1ης Νοεμβρίου 2011. Έτσι, ο βασικός μισθός για τους έμμισθους δικηγόρους στο Πρωτοδικείο φτάνει στα 1.250 ευρώ, τους δικηγόρους στο Εφετείο στα 1.652 ευρώ, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέρχεται στα 1.906 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ύστερα από 7 χρόνια, αποφασίστηκε να τους χορηγηθεί και χρονοεπίδομα 2% επί του βασικού μισθού για κάθε δύο χρόνια δικηγορίας. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος οικογενειακής παροχής(τέκνων) και δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και επίδομα αδείας με τις σχετικές βέβαια περικοπές.
Για τους δικηγόρους στις διοικητικές ή ρυθμιστικές Αρχές όπως στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Επιτροπή Λογιστική Τυποποίηση οι αυξήσεις ξεπερνούν το 10-15% και ανέρχονται περίπου σε 400 ευρώ το μήνα.
Οι αυξήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικα, προκειμένου να τεθεί όλο το επιστημονικό του δημοσίου στα ίδια μισθολογικά κλιμάκια (ενιαίο μισθολόγιο) και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην πραγματικότητα πρόκειται για προσαρμογή της τάξης των 50-60 ευρώ μηνιαίως. Στόχος της κοινής υπουργικής απόφασης ήταν η εξομοίωση των αποδοχών των δικηγόρων με αυτές των μηχανικών Π.Ε. μετά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τους δικηγορικούς συλλόγους, με ορατό μάλιστα το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών εκ μέρους τους.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Pornhub, XVideos και Stripchat στο στόχαστρο της ΕΕ

Πρέπει να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ  για τις ψηφιακές υπηρεσίες, αλλιώς αντιμετωπίζουν …