Δεκάδες χιλιάδες επιδοτούμενες από τον ΟΑΕΔ θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα

Δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα λόγω της μείωσης των βασικών μισθών! Το πρόβλημα προκαλείται λόγω των μειώσεων που καλείται να κάνει ο ΟΑΕΔ στα ποσά των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας!Επί της ουσίας, ο ΟΑΕΔ καλείται να κατεβάσει την επιδότηση στα επίπεδα του νέου βασικού μισθού και αυτό με τη σειρά του, δημιουργεί φόβους για απολύσεις ή αναγκαστική προσαρμογή των αμοιβών στα νέα επίπεδα.   

Σήμερα ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τις θέσεις εργασίας με 338,58 ευρώ το μήνα (ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη) ενώ ο κατώτερος μεικτός μισθός είναι 751,39 ευρώ..

Με τη μείωση, ο μισθός γίνεται 586,08 και οι

εισφορές πέφτουν στα 264,09 ευρώ. Δημιουργείται λοιπόν μια διαφορά 74,49 ευρώ, την οποία στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν θελήσει να κάνει μειώσεις, καλείται να την καλύψει ο ίδιος ή ο εργαζόμενος.

Η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι κάτω των 25 χρόνων. Τότε ο μεικτός μισθός γίνεται 510,95 ευρώ και οι εισφορές 230,23 ευρώ. Διαφορά 108,34 ευρώ.

Στην αγορά εργασίας, διατυπώνονται φόβοι ότι πολλοί εργοδότες που δεν θα υιοθετήσουν τις μειώσεις μισθών, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για να ισοσκελίσουν τις διαφορές που θα προκύψουν.

Με δεδομένο ότι όσοι καλύπτονται από το πρόγραμμα επιδότησης δεν μπορούν να απολυθούν για 4+1 χρόνια (τα 4 χρόνια που διαρκεί η επιδότηση συν ένα μετά) ο φόβος είναι ότι οι απολύσεις θα γίνουν στο υπόλοιπο προσωπικό.

Το θέμα ετέθη στον Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλία Κικίλια κατά την διάρκεια της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) την περασμένη Τρίτη. Ο κ. Κικίλιας δέχθηκε ότι βάσει του νόμου οι επιδοτήσεις θα μειωθούν. Ωστόσο, στην παρατήρηση ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις περιπτώσεις που οι εργοδότες αποφασίσουν να μην μειώσουν τις αποδοχές, δέχθηκε ότι δημιουργείται πρόβλημα και δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Είθε…

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας»

Σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική διάρκειας ο Μάκης Βορίδης απάντησε «να καταθέσουν …