ΕΟΠΥΥ: Οργανισμός Υγείας «φάντασμα» για τους 9.2 εκ ασφαλισμένους

Μόνο ένας στους τρεις ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα παροχής υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) γνωρίζει σε ποιο οργανισμό ασφάλισης υγείας ανήκει. Το 69% είτε αγνοούν τον φορέα είτε έχουν λανθασμένη εικόνα γι’ αυτόν.
Αυτό έδειξε, μεταξύ άλλων, Έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σε συνεργασία με την εταιρεία PROGNOSIS, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ασφαλιστικής περίθαλψης, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το ΔΣ του ΙΣΑ.
Το δείγμα ήταν 850 άτομα ηλικίας άνω των 25 χρόνων στην περιοχή της Αττικής, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα δήλωσαν ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Η άγνοια περί του ΕΟΠΥΥ χτυπά «κόκκινο» στους

ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Παρότι είναι το βασικό ταμείο -ως προς τον όγκο των ασφαλισμένων τουλάχιστον- του ΕΟΠΥΥ, ένας στους δύο δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται ούτε ότι από την 1η Ιανουαρίου υπάγονται στις υπηρεσίες του νέου ενιαίου οργανισμού.

Ακόμη και το 184, το τριψήφιο τηλεφωνικό νούμερο για ραντεβού του ΙΚΑ, παραμένει άγνωστο, καθώς μόνο το 28% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απευθύνονταν σε αυτό για τον προγραμματισμό ενός ραντεβού. Το 23% δηλώνει πως έκλεισε δυσκολότερα ραντεβού, το 47% ότι δεν άλλαξε κάτι στη διαδικασία, ενώ το 24% δηλώνει πως εξυπηρετήθηκε χειρότερα και από τις πρώην υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Αλλά και οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στην συνεργασία τους με τον οργανισμό αφού εξι στους δέκα γιατρούς δηλώνουν ότι δεν σύναπταν σύμβαση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με τους όρους που θέτει ως προς την αμοιβή τους (10 ευρώ ανά επίσκεψη ασθενή).
Επίσης, το 78% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει χειροτερέψει η οικονομική του κατάσταση με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και γιατί οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές αλλά και επειδή δεν καταβάλλονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Υπάρχει πάντως ποσοστό 22% του ερωτηθέντος ιατρικού σώματος που θεωρεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά στο πλαίσιο του ΕΟΠΥΥ.
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην Καρδίτσα σήμερα – Το απόγευμα αναχωρεί για Χάγη 

Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας …